20 lajin pölyttäjäkasvisuunnitelma

20 lajin pölyttäjäkasvisuunnitelma

pihan kasvit pihasuunnittelu pölyttäjäystävällisyys May 12, 2023

Heitin taannoin sosiaaliseen mediaan haasteen, jonka tarkoituksena on istuttaa tänä kesänä 20 pölyttäjien suosiossa olevaa kasvia omalle pihalle sekä tutustua samaan määrään erilaisia pölyttäjähyönteisiä. Oma ajatukseni on, että tämän kesän jälkeen tietäisin niistä vähän jotain muutakin kuin nimen. Itse kun olen nimittäin ihan noviisi mitä tulee erilaisiin pörriäisiin. Muutaman perhosen tunnen, mutta muut hyönteiset ovat tasolla ampiainen, kovakuoriainen ja mehiläinen. 

Miksi tämän haasteen sitten ilmoille heitin?

Olen huomannut, että tämä asia ja sen vakavuus jakaa aika hyvin mielipiteitä. Ehkä suurin osa ihmisistä tiedostaa, että jotain muutosta on tapahtunut, mutta ani harva tuntuu lopulta ottavan sitä kovin vakavasti, ainakaan täällä Suomessa, missä ilmeisimmin ei ihan niin vakava tilanne ole kuin jossain muualla päin maapalloa. Moni tuntuu myös luottavan siihen, että kotimaiset mehiläistarhurit hoitavat homman kotiin. Mutta eivät he ymmärtääkseni hoida meidän luonnonvaraisia pölyttäjiämme, ja siitä tässä nyt paljolti on kysymys. 

Yhtä lailla tämä kuin ilmastonmuutoskin on monelle suomalaiselle sellainen juttu, josta ajatellaan ettei sille mahda mitään, eikä suomalainen ole siihen syyllinen - eli ylikuluttamista, kasvinsuojeluaineiden käyttöä ja alueiden yksipuolistamista voi jatkaa surutta vain siksi, että sattuu kantamaan päällään puhdasta suomalaisuuden viittaa. "Ei yksi ihminen sille mitään mahda", kuuluu monen suusta. 

Mutta jos kaikki ajattelevat niin, että yksi ihminen ei mahda asioille mitään, niin miten meidän sitten käy?

Minä, pieni ihminen, kuitenkin teen oman osani. Ja toivon, että Sinäkin teet. 

En väitä voivani pelastaa maapalloa, mutta aion tehdä parhaani, sillä minulla on myös jälkikasvua, jonka tahdon voivan syödä terveellistä ruokaa ja nauttivan aamukahvistaan vähintään yhtä paljon kuin itsekin olen saanut tehdä.

Onneksi olen tällä alalla ja voin istuttaa kasveja paljon myös muihin paikkoihin kuin omaan pihaani.

20 kasvia pölyttäjille

Luonnossa on tietenkin paljon erinomaisia kasveja, joista pölyttäjät saavat ruokaa, Aion myös siihen kiinnittää entistä enemmän huomiota, ettemme kunnossapidollisten syiden takia aina ole poistamassa sellaista kasvillisuutta, josta olisi pölyttäjille hyötyä. 

Mutta monipuolinen, istutettu kasvillisuus omassa pihassa tuo hyvän lisänsä luonnon antimille. 

Oma suunnitelmani koostuu seuraavista yksi- ja monivuotisista lajeista:

1. Vadelma

Sanotaan, että marjakasveilla marjan koko ja satomäärä voivat olla huomattavastikin suurempia, jos ne saavat apua hyönteispölytyksestä. Vadelmasta omassa pihassa olen haaveillut jo pitkään, ja minulla onkin jo istuttamista odottamassa pari Stioraa. 

2. Isotähtiputki

Tähtiputkista on tullut yksi lempiperennoistani sen siron habituksen ja vaatimattoman luonteen ansiosta. Aion istuttaa sitä perennojeni taustakasviksi tädykkeiden tilalle, koska tädykkeet eivät ole paikassaan kovin hyvin viihtyneet. Tähtiputket houkuttelevat pieniä päiväperhosia, kuten kulta- ja sinisiipiä. 

3. Tähkäkimikki

Tähkäkimikki kuuluu myös lempikasveihini. Aion hiukan muuttaa erästä varjoperennaistutusaluettani siten, että saan sinne mahtumaan tähkäkimikin taponlehden sekaan. Päiväperhoset lienee pitävät myös tästä kasvista. Sillä on arvo myös syksyisen kukintansa ansiosta: moni muu pölyttäjäkasvi on jo kukkansa kukkinut aikaa sitten kun kimikki vasta aloittelee. 

4. Lemmikki

Eräästä pölyttäjäkasvilistasta löysin lemmikin, joka on luonnonvaraisista kasveista yksi suosikkejani. Sitä en tiedä, mitkä pölyttäjät siitä pitävät, mutta aion kokeilla sen kasvattamista joka tapauksessa ihan siemenestä lähtien. Enpä ole koskaan tehnyt vastaavaa mutta kertahan se on ensimmäinenkin. 

5. Petunia ja 6. siniviuhka

Ruukkuun kesäkukkaistutukseksi ajattelin tehdä vähän sellaisen "hempeän" tänä vuonna. Tummaa roosaa tai pinkkiä riippupetuniaa, valkoista siniviuhkaa ja korkeammaksi gauraa (kesäkynttilä taitaa olla suomeksi) tai arabiansulkahirssiä. Gaura vain on osoittautunut olevan harvinaisuus viime vuosina paikallisilla puutarhoilla, mutta ehkä löydän sen jostain... Näistä mikään kasvi ei ilmeisesti ole mitenkään erityisen hyvä apu pölyttäjille, mutta parempi kai kuitenkin kuin ei mitään. 

7. Krassi

Myönnettäköön, olen saanut ehkä lapsuudessani tarpeekseni tästä kasvista. Mutta nyt voisin ihan mielenkiinnosta pölyttäjiä kohtaan kokeilla sitä yhdessä ruukussa, jossa se saa olla niin valtoimenaan kuin huvittaa. Katsotaan miten käy, istutanko enää seuraavana vuonna :D 

8. Auringonkukka

Auringonkukkia taas suorastaan rakastan! Ne ovat niin valloittavia, että en voi syyskesällä vastustaa niiden hakemista kukkakaupasta ainakin kertaalleen. Ne ovat myös linnuille mieleen, ja sehän parantaa kasvin arvoa minun silmissä jo vielä enemmän. Aion kylvää auringonkukkia taloyhtiön iloksi pihan takalaitaan. Ne tuovat myös mukavasti pörriäisille iloa loppukesän puolella, jolloin moni muu kasvi on jo kukkinut. 

9. Laventeli

Laventelin tuoksu on niin ihana, että sitä aion hyödyntää kuivattamalla kasvin kauden jälkeen. Laventeli saa kasvaa itsekseen ruukussa terassilla jossa on riittävän lämmin koko kesän. 

10. Minttu, 11. mäkimeirami ja 12. sitruunamelissa

Nämä kaikki aion laittaa isompaan ruukkuun terassille. Mintuista minulla on pölyttäjien suhteen kokemusta aiemmiltakin vuosilta, ja olen todennut sen mieleiseksi monenlaisille pörriäisille. Näistä yrteistä saa myös kuivattuna hyviä mausteita ja teeaineksia. Nyt viimeistään pitänee lähteä kuivuriostoksille...

13. Punahattu

Punahatusta eli Echinaceasta minulla on itsellänikin kuvia, kun sen kukalle on istahtanut perhonen jos toinenkin. Aion istuttaa sitä peittokurjenpolvieni ja komeamaksaruohojeni seuraksi.

14. Tuoksuköynnöskuusama

Pitkään olen jo haaveillut, josko löytäisin paikan tuoksuköynnöskuusamalle. Mutta tätä suunnitelmaa tehdessäni tajusin, että voisin yrittää kasvattaa sitä suojaisassa paikassa muurin reunalla, josko se innostuisi kiipeämään muuria pitkin. Tuoksuköynnöskuusaman sanotaan houkuttelevan erityisesti kiitäjiä, joten jään mielenkiinnolla odottamaan. 

15. Karhunvatukka

Pienessä hyötykasvitarhassani on juuri karhunvadelman mentävä aukko, joten se täytetään nyt. Karhunvadelmat ovat mielestäni tosi hyviä, ja jos ne kerta pörriäisillekin kukkien muodossa kelpaa niin aina parempi. 

16. Kesäpäivänhattu ja 17. sinilobelia

Kesäpäivänhattu on todella kaunis loistokkaalla värityksellään, kun taas hento lobelia tuo sille kontrastia. Nämä pääsevät tyttären kesäkukkaruukkuun. 

18. Ruohosipuli

Ruohosipuli pääsee myös tyttären istutuksiin. Siitä hän voi käydä hakemassa salaattiin makua, koska hän melko usein meillä tekee salaatin samalla kun itse teen pääruoan. Ruohosipulimätäs meiltä löytyy jo viljelylaatikostakin, mutta koska olen nähnyt sen olevan hyvä houkuttelija erilaisille pörriäisille niin nyt niitä saa tulla lisää. 

19. Sinipallo-ohdake

Tämä kasvi saa oikeastaan mennä tähtiputken seuraksi samalle istutusalueelle. 

20. Kangasajuruoho

Kapeassa tilassa takapihan kiveykseni ja istutusaltaan välissä ei ole mullasta juuri tietoa, joten kangasajuruoho saa vaatimattomana tapauksena kokeilla menestymistä siinä. Kangasajuruohon sanotaan houkuttelevan yhtä lailla päivä- kuin yöperhosiakin. Liekö edessä valvottu yö ajuruohojen kukinnan aikaan, jotta näen ne yöperhosetkin... 

 

Käy kertomassa somessa Pihaunelmia -akatemian Facebookissa, millaisia kasveja Sinä olet suunnitellut, tai mitkä kasvit pihassasi ovat olleet parhaita pölyttäjien kannalta katsoen. Haluaisin todellakin kuulla, millaisia kokemuksia on ja myös nähdä, millaisia kauniita kuvia pölyttäjien ja istutusten yhteiselosta on saatu ikuistettua!

Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!

Katso lisää