3 pahinta istutusmokaa
Feb 03, 2023Monivuotisia kasveja ei oikeastaan koskaan pitäisi istuttaa hetken mielijohteesta, sillä kuten nimikin sanoo, kasvin on tarkoitus olla samalla paikalla monta vuotta. Kuitenkin aika paljon tapahtuu sitä, että ei oikein tiedetä mitä istutetaan, mihin istutetaan ja miksi istutetaan. Seuraavassa kerronkin Sinulle omasta mielestäni kolme pahinta mokaa mitä voi tehdä ja mitä varsin usein olen nähnyt tehtävän, ja tietenkin koetan kertoa myös sen vaihtoehtoisen tavan.
Yksi sellainen tapa, minkä soisin jäävän jo historiaan, on se, että ihka uuteen, vasta valmistuneeseen taloon jossa pihoihin ei ole kajottu vielä laisinkaan, tuodaan tupaantuliaislahjaksi jokin kasvi! Eikä siinä mitään jos talon omistaja tietää mitä haluaa ja se on vierailla tiedossa. Mutta usein aakealle laakealle pihamaalle kiikutetaan omenapuu tai mummon lempikasvi alppiruusu, jotka joskus myös jäävät seinustalle odottamaan istutusta (kuivumista) tai ne istutetaan väärään paikkaan odottamaan kasvamista (kuolemista). No, karrikoitua tai ei, niin toivoisin että ei näin.
Siispä, seuraavassa ne kolme asiaa, joihin olisi hyvä kiinnittää huomiota.
#1 - Kasvi istutetaan yksin nurmikolle ja unohdetaan siihen
Tietenkin isommat puut ja vielä omenapuutkin usein ovat niitä kasveja, joiden ainut järkevä paikka saattaa olla keskellä nurmikkoa tai sen laitamilla. Mutta sitten kun mennään pienempiin pensaisiin ja perennoihin, niin harvoin näkee sitä, että kasvi olisi yksinään nurmikolla a) hyvännäköinen ja b) hyvinvoiva. Etenkään siinä tapauksessa, että puutarhan hoitaja ei ole innokas tekemään aika paljon työtä kasvien hyvinvoinnin eteen.
Nurmikko on ensinnäkin yllättävän kova kilpailija istutetuille kasveille, ja toisekseen sillä on aikamoinen taipumus levittää itsensä joka paikkaan, missä vähänkin on sille hyvää kasvualustaa. Silloin, kun nurmikko pääsee kasvamaan istutetun kasvin juurelle ja sitä hoidetaan vain siimaleikkurilla, saa kasvilla olla kovat voimat, että pystyy siitä huolimatta voimaan hyvin.
#1 - Vaihtoehto
Sen sijaan kasvit viihtyvät useamman kasvin ryhmissä, toisin sanoen toistensa seurassa. Näin syntyy paremmat olosuhteet ja parempi pienilmasto kasvin ympärille. Eikä näin ollen nurmikko pääse syömään ensimmäisiä vesipisaroita ja lannoitteita vaan kasveillekin jää jotain. Itse teen pihasuunnitelmiin usein laajojakin kasvialueita, koska tiedän, että ne ovat helpompia kuin nurmikko ja lisäävät ryhmässä toistensa hyvinvointia ja siten siinä sivussa myös ihmisten hyvinvointia.
#2 - Ei oteta huomioon olosuhteita
Alun esimerkissäni mummon lempikasvi alppiruusu tuotiin tupaantuliaislahjaksi vasta valmistuneeseen nurmikkopihaan. Alppiruusu on aivan mahtava kasvi, mutta ei nurmikolle eikä aurinkoiseen paikkaan.
Olosuhteet olisi aina ymmärrettävä, kun alkaa kasveja suunnitella ja istuttaa. Yhdestäkin pihasta saattaa löytyä useita erilaisia olosuhteita, joista jokaiseen on olemassa parhaat kasvivalinnat - ja myös ne huonoimmat. Monivuotisten puuvartisten kasvien kohdalla erityisesti menestymisvyöhyke, valo-olosuhteet ja maan laatu ovat asioita, joita ei kannata sivuuttaa.
#2 - Vaihtoehto
Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, millaiseen paikkaan kasveja suunnittelee ja istuttaa. Onko paikka varjoinen, puolivarjoinen vai aurinkoinen, kenties paahteinen? Entä onko maata 5 cm vai 50 cm? Ja millä vyöhykkeellä sitä nyt sitten ollaankaan? Näillä tiedoilla pääsee taimikaupoillakin jo pitkälle ja asiantuntevat taimikauppiaat voivat neuvoa eteenpäin. Tai sitten voi tehdä itse tai teettää suunnitelman etukäteen, mikä onkin paras vaihtoehto, niin ei tule tehtyä virheinvestointeja ja kokonaisuus tulee huomioitua.
#3 - Ei oteta huomioon kasvin ominaisuuksia
Kultainen terijoensalava-aikakausi alkaa onneksi olla ohi, mutta toisinaan näkee vieläkin pihoilla vanhoja terijoensalavia parin metrin päässä seinästä, leikattuna muutaman vuoden välein paksusta rungosta kylmän viileästi poikki. Puiden pahoinpitely tällä tavalla on itsessään aihe erikseen, mutta todellakaan siis niin ei pitäisi joutua tekemään. Minkään kasvin kohdalla.
Etenkin puiden kohdalla käy helposti niin, että kasvin koko täysikasvuisena yllättää. Söpö pieni pensaskin taimikaupassa saattaa osoittautua olevan muutaman vuoden päästä monta metriä leveä ja korkea. Toki tämä tieto pitäisi olla saatavilla jokaisen taimen kohdalla kaupassa, mutta joskus se vaan unohtuu tarkistaa. Ja sitten, mitäs muuta kuin leikataan.
Muitakin joskus unhoon jääviä ominaisuuksia on, ja näistä hankalimpia lienee esimerkiksi pylväshaavan juuriston agressiivisuus. Olen kuullut tapauksesta, jossa erään rakennuksen vierellä oli parin metrin päässä kolme isoa pylväshaapaa, ja sisällä seinän ja lattian välistä kasvoi haapa... No, tässä tapauksessa voi aina miettiä onko ehkä rakenteissakin jotain vikaa tai onko tarina edes tosi, mutta vahvat on juuret, ja siksi pylväshaapa nimenomaan ei ole pienen tilan kasvi.
Monia pihan omistajia kiinnostaa myös se, onko kasvi niin sanotusti helppohoitoinen. Helppohoitoisen määritelmä voi tarkoittaa eri ihmiselle eri asiaa, mutta jos kasvi tarvitsee kevätsuojauksen, talvisuojauksen, vuosittaista leikkaamista tai tukemista, ei kyseinen kasvi varmaankaan ole kovin helppo.
Oma asiansa on sitten vielä kasvin mahdollinen myrkyllisyys tai sen leviämistapa. Jotkut kasvit nimittäin leviävät huomattavasti agressiivisemmin kuin toiset, eikä se joka kohteessa ole hyvä asia.
#3 - Vaihtoehto
Etenkin puiden kohdalla, mutta toki myös pienempien kasvien kohdalla kannattaa luonnollisesti aina selvittää, mikä kasvin lopullinen koko mahtaa olla. Sekä leveys että korkeus, joista ensin mainittua ei löydä välttämättä oikein mistään. Lisäksi kannattaa selvittää, onko kasville jotain erityisiä hoitotoimenpiteitä mitä täytyy tehdä, jotta se menestyy. Vaikka toki, jos kakkoskohdan asiat ovat kunnossa, eli olosuhteet kasveille sopivat, on helppohoitoisuuskin lähempänä.
Kuitenkin pitää muistaa, että meillä on monia kasveja, jotka menestyvät melkein missä vain, tai ovat ainakin vaatimattomia. Joitakin parhaita kasveja olen listannut tämän kätevän suunnitteluoppaani viimeiselle sivulle. Voit ladata omasi tästä.
Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!