3 vinkkiä oman pihan suunnitteluun
Feb 19, 2024Monella meistä on unelmia, mitä haluaisi omassa pihassaan toteuttaa. Yhtä moni katselee ihaillen tai kateellisena puutarhalehtien omakotipuutarhoja ja toteaa että "en minä saa ikinä mitään tuollaista". No mutta mitä jos saisitkin?
Luonnollisesti suosittelen pihasuunnitelman teettämistä ammattilaisella (esim. Maisemasuunnittelijat ry:n jäsenistö on asiansa osaavaa porukkaa), koska siinä tulee lukuisia hyötyjä ammattilaisen näkemyksestä ja osaamisesta. Mutta jos missään tapauksessa sitä ei aio tehdä, niin voihan pihan suunnitella myös itse. Tätä varten meillä on tekeillä kattava kurssipaketti, mutta ennen sitä muutama vinkki niihin asioihin, mihin monen tie kompastuu heti alkumetreillä.
# 1 Älä jää jumiin
Etenkin siinä tapauksessa, että olet asunut oma piha ympärilläsi jo vuosia tai jopa vuosikymmeniä, olet todennäköisesti aika sokea sille, mitä mahdollisuuksia omasta pihastasi löytyykään. Sitä on hyväksynyt pihan ongelmat eikä näe niitä enää, ja kun on kerran ajatellut että pihan kallio-osa on mikä on, eikä sille voi tehdä mitään, niin monesti se ajatus jää juuri siihen. Ei osaa siis ajatella, että voisiko tosiaan sille jotain tehdä.
Niin sanotun sokeutumisen lisäksi on monia muitakin asioita, mitkä estävät luovuutta ja saavat pihaunelmien toteutuksen jäämään unholaan joskus jopa kokonaan. Näitä asioita ovat esimerkiksi raha, ilmansuunnat, tien paikka, talon paikka, vanhan omenapuun tai tammen paikka, pioni, oravan pesä, aurauslumet, naapuri ja iso auto. Sen lisäksi tulee vielä aviomies. Tai vaimo. Tai lapset.
Taitava ja luova osaa tehdä kompromisseja ja ottaa huomioon olemassa olevia asioita, mutta ei anna niiden rajoittaa, eli tarvittaessa osaa myös luopua siitä vanhasta omenapuusta, jos se on kaikkien muiden mahdollisuuksien tiellä. En tarkoita että mies tai vaimo pitäisi potkia pihalle, jos eivät pihaunelmat onnistu - ennemminkin yhdessä tehden kohti molempia miellyttävää lopputulosta ;)
Älä siis mieti ainakaan ensimmäisenä kaikkia näitä rajoitteita, joita Sinulla on joko alitajuisesti tai tiedostaen. Heitä kaikki ne pois ja ala miettiä asioita mieluummin vähän yli ja hullusti kuin rajoitusten kautta. Kun pihasta saa mieleisen suunnitelman, niin materiaaleja ja toteutusta voi aina jollain tavalla hioa niin että sen pystyy jotenkin toteuttamaan. Itsekin kun aloin suunnitella omaa pihaani (ja samoin kyllä teen myös asiakkaideni kohdalla), hahmottelin kiveykset, muurit, terassit ja hyötytarhat huolimatta siitä, että tulevan kiveyksen paikalla jököttää vuorimänty ja terassin kohdalla kaivo. Hyötytarhan paikka on jokseenkin kalteva ja siellä kasvaakin jotain epämääräistä, mutta se on silti valo- ja lämpöolosuhteiden vuoksi paras paikka, niin sehän tuli sitten siihen. Tiedän, että kaikkiin näihin asioihin löytyy ratkaisu.
Ja vaikka tiedän myös, etten taloudellisesti siihen vielä pystykään, niin siinä minulla on tavoite, mitä varten säästää ja toisaalta, on paljon asioita millä pystyn jo edistämään unelmaani pala kerrallaan itse toteuttaen.
# 2 Älä takerru yksityiskohtiin liian aikaisin
Joskus saattaa mielessä olla myös unelmia, jotka rajoittavat pihan järkevää suunnittelua. Itse olen törmännyt esimerkiksi pinttyneisiin haaveisiin puisesta, kukilla täytetystä veneestä tai mummolta saadusta pionista. En todellakaan tarkoita sitä, että nämä olisi huonoja haaveita, tai että ne pitäisi unohtaa. Päinvastoin. Ne on vain alkumetreillä laitettava sinne to do -listan loppupuolelle.
Pihaa ei vain voi (tai ainakaan minä en osaa) suunnitella puisen veneen ehdoilla sen kummemmin kuin yhden pioninkaan ympärillä pyörien. Sen sijaan on mietittävä alueita, toimintoja ja kokonaisuutta. Mentävä suuremmasta kokonaisuudesta pienempää kohti.
Silloin, kun kasvillisuuskin mietitään mieluummin alueina ja kokonaisuuksina sen sijaan että lähtisi liikkeelle yksittäisistä kasvilajeista saati yksittäisistä, nurmikolla kasvavista pensaista, tullaan lähemmäs myös helppohoitoisuutta. Lisäksi yhtenäiset alueet ovat todennäköisemmin harmonisia ja rauhallisia kokonaisuuksia, oli sitten kyse kasvillisuudesta, hyötytarhasta tai oleskelualueesta.
Kasvillisuuden suunnitteluun voit saada lisää ajatusta ilmaisesta kasvisuunnitteluoppaastamme, jonka voit ladata täältä.
# 3 Muista mittasuhteet ja linjat
Tiedän, että minut hyvin tuntevia naurattaa tällä kohtaa. Olen ihan armoton ja väsymätön mittasuhteiden ja varsinkin linjojen puolestapuhuja. Mutta kun pihassa, samoin kuin puistoissa tai kaupungeissakin, nämä asiat ovat yksi suurimmista tekijöistä, minkä perusteella asiat joko näyttävät hyvältä tai sitten ne eivät näytä hyvältä.
Luonnolliset muodot ovat kaikin puolin ok, mutta silloin kun rakennetaan ja tehdään tarkoituksella jotain muotoja, niin ei ne vain minusta voi olla "sinne päin". Pahinta on se, jos jokin on vain VÄHÄN vinossa. Eli esimerkiksi niin, että seinänpielikiveystä rajaava lauta on toisessa päässä 10 cm kauempana seinästä kuin toisessa päässä. Tai no, 10 cm saattaa monissa kohdissa olla jo paljon. Mutta kuitenkin.
Eli jos rakennetaan vinoon, niin se pitää tehdä tarkoituksella, ja omasta mielestäni sen pitää myös näyttää tarkoituksella tehdyltä, ellei tarkoituksena ole aiheuttaa hämmennystä. Vähän sama juttu, kuin jos laulaa vähän pieleen versus laulaa kunnolla päin honkia. Viimeksi mainittu on siedettävämpää...
No, liioiteltua tai ei, mutta pihan muodoilla ja linjoilla on valtava vaikutus siihen, näyttääkö piha siistiltä ja huolitellulta vai ei. Olen itse asiassa kirjoittanut pihan muodoista enemmänkin: Miten kesytän ameeban (piharakentamisessa)?
Mittasuhteet taas vaikuttavat pihan ensivaikutelmaan vahvasti, samoin kuin siihen, tuntuuko piha viihtyisältä ja ympäristöönsä sopivalta. Ääriesimerkkeinä tästä voisi mainita melko usein nähtyjä tapauksia siitä, että muutama yksittäinen pieni pallotuija on istutettu kolmikerroksisen talon päätyyn ja koko muu piha on pelkkää nurmikkoa.
Vähän saman vaikutelman aiheuttavat monesti ne yksittäin nurmikolle istutetut pensaat tai puolen neliömetrin kokoiset istutusaltaat, jotka näyttävät siltä, että niillä ei ole mitään funktiota.
Mielenkiintoinen, viihtyisä ja kaunis pihasta yleisesti ottaen tulee, jos on sopivasti käytetty sekä korkeaa että matalaa, ja isossa pihassa käytetty melko isoja linjoja ja laajempia alueita, kun taas pikkupihassa pienempiä asioita. Periaatteessa ja yleisesti ottaen: mitä kauempaa jotakin asiaa katsotaan niin sitä suurempi kokonaisuus se saa olla. Helposti ymmärrettävänä esimerkkinä tästä vaikkapa iso puu. Sitä ei kannata tietenkään istuttaa oleskelualueen viereen, ellei sitten tarkoituksena ole nimenomaan se, että se tulee peittämään ja varjostamaan oleskelua. Sen sijaan pihan perällä tai taustana se voi olla katseenvangitsija tai niiden edellä mainittujen mittasuhteiden luoja.
Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!