5 pahinta pihamokaa suunnittelijan mielestä
Apr 15, 2024Näkemyksiä ja mielipiteitä pihojen laitossa on tietenkin yhtä monta kuin on tekijöitäkin, ihan yhtä lailla kuin sisustamisenkin saralla. Näin pihojen suunnittelijana, rakentajana ja myös kunnossapitäjänä tietyt asiat vain ottavat silmään ja joskus jopa harmittavat, että voi kunpa tuokin olisi voitu tehdä ajoissa toisin. Vaikka tässä kohtaa täytyy sanoa, että ei, en todellakaan kulje joka paikassa tutkien, miten ihmiset ovat pihojansa laittaneet. Teen sen vain sitten jos on edessä jotain erityisen erikoista tai tyylikästä ja katson mahdollisia virheitä vain sitten jos minua siihen erikseen pyydetään. Tuskinpa hammaslääkärikään ajattelee jokaisesta vastaantulijasta, että minkähänlaiset hampaat tuolla on...
En halua pahoittaa näillä myöskään kenenkään mieltä: jokainen tekee omassa pihassaan juuri kuten haluaa. Mutta jos haluat vähääkään päästä suunnittelijan pään sisään siinä, että miten ne pihojen pahimmat virheet voi välttää, niin täältä pesee, eli 5 pahinta pihamokaa suunnittelijan mielestä ovat nämä :)
# 1 - Kukkapenkit nurmikolla
Tässä asiassa olen aina vähän ihmetellyt sitä, että laittavatko ihmiset sisälläkin viherkasvit keskelle lattiaa? Todella usein nimittäin, kun pihaan halutaan "jotain kivaa", tehdään pyöreä tai neliskanttinen tai ameeban mallinen kukkapenkki keskelle nurmikkoa! Ehkä paikkavalinta tulee siitä, että keskelle nurmikkoa näkee keittiöstä tai olohuoneesta, mutta silti jaksan sitä ihmetellä kerta toisensa jälkeen.
Eikö nimittäin olisi helpompi hoitaa pihaa, jos nurmikko (eli pihan lattia) tai muu yhtenäinen pinta olisi oikeasti yhtenäinen, ja istutukset olisivat sen laidalla?
Silloin, kun istutusalue - tai yhtä lailla tämä koskee myös esimerkiksi terassia - on keskellä nurmikkoa, liittymättä mihinkään reunaan tai rakenteeseen, niin yleensä se näyttää enemmän tai vähemmän taivaasta tippuneelta.
Kannattaa ainakin pohtia sitä vaihtoehtoa, että mitä jos se kukkapenkki olisikin vähän kauempana, vaikka pihan rajalla tai terassin reunalla?
# 2 - Nurmikko pensasaidan ja -aidanteen välissä
Toinen hämmästyttävä asia on, että istutetaan vaikkapa norjanangervoaidanne oikeaoppisesti metrin välein, mutta kylvetään sinne väleihin kuitenkin nurmikko! Jos rajalla on vaikkapa 50 norjanangervoa ja niiden välissä nurmikko, se tarkoittaa ensinnäkin sitä, että taimet eivät kovin innokkaasti lähde kasvuun joutuessaan kilpailemaan voimakkaiden nurmiheinien kanssa. Toiseksi se tarkoittaa myös sitä, että pian taimet hukkuvat leikkamattoman heinän sekaan, kun eihän siihen pensaan juurelle pääse leikkurilla. Kolmanneksi se tarkoittaa sitä, että jos välit kuitenkin yrittää leikata, joutuu 51 kertaa vetämään ja työntämään leikkuria edestakaisin.
Nurmikossa pensaiden seassa ei ole mitään hyvää, joten älä ihmeessä ainakaan tarkoituksella sitä siementä niihin väleihin laita vaan laita vaikka maatuva katekangas ja kuorikate, niin kasvit ja isäntä/emäntä viihtyvät molemmat paremmin kun ei tarvitse nurmikon kanssa taistella.
# 3 - Tapitetut puut
Tästä olen "saarnannut" jo useampaan kertaan aiemminkin, mutta tuon tämän edelleen esille. Monet kaatavat etenkin pajusukuiset puut paksusta rungosta melko korkealta poikki, jotta se joko voisi kasvaa "kivasti" uutta versoa tai sitten siihen voi päälle laittaa vaikka ruukun (palaa kohtaan # 1, sama asia!).
Ensinnäkin, tämä ns. tapitusleikkaus ei tee hyvää millekään puulle, eikä ole millään tavalla tarkoituksen mukaista! Tapitus tarkoittaa hyvin rajua leikkausta, ja sen vuoksi puu alkaa taistella elämästään ja lajista riippuen kasvattaa valtavan määrän versoja, ellei sitten kuole siihen paikkaan. Jos puu kasvattaa valtavasti versoja, niin kuin terijoensalavalla ja muilla pajuilla on usein tapana leikkauksen jälkeen, uusista, paksusta rungosta lähtevistä oksista ei koskaan tule vahvoja ja kestäviä oksia vaan ne ovat useimmiten ennemmin vaarallisia kun painoa tulee lisää.
Toisekseen, jos puun on pihaan kasvattanut, olisi oikeasti pitänyt ajatella puun lopullista kokoa jo istutusvaiheessa, ettei tällaisia leikkauksia olisi pakko tehdä. Mutta jos nyt on sattunut käymään sillä tavalla, että puu ei vain mahdu kasvamaan lajilleen ominaisella tavalla siinä, mihin se on aikanaan istutettu, niin kaada mieluummin juuresta poikki.
# 4 - Sillisalaatti
En nyt tarkoita ruokaan siirtymistä, vaan sitä, että pihassa on kymmenittäin erilaisia kasveja ja kukkapenkkejä, joskus myös pieniä rakennuksia, ripoteltuina sinne tänne (sinne nurmikolle) ilman minkäänlaista punaista lankaa.
Edelleen tullaan tähän nurmikon vaikeuteen sillä tavalla, että yksinään nurmikolla harva kasvi viihtyy - jos siis puhutaan puita pienemmistä kasveista. Sen sijaan, jos kasvit ovat enemmän tai vähemmän ryhmissä, niiden alueella oleva pienilmasto on kasveille pääsääntöisesti suotuisampi, ja ne viihtyvät paremmin ja siten näyttävät siltä miltä niiden kuuluisi näyttää.
Toisekseen, vanha kiinalainen sananlasku sanoo että liian monet värit sokaisevat silmät. Ei välttämättä tarvitse puhua edes värien kirjosta, jos vain kaikkea on liikaa ilman että ne liittyvät yhtään mihinkään. Kasveja voi olla paljon ja yleensä itsekin suunnitelmiin laitan paljon kasveja, mutta en ripottele niitä ympäriinsä vaan niille on selkeät paikat ja funktio. Itse olen harmonisen ja rauhallisen ilmeen kannattaja, mutta toki myös räiskyvät ja värikkäät alueet voivat olla tyylikkäitä siellä mihin ne sopii. Värejä vain pitää osata käyttää, ettei tuota sillisalaattivaikutelmaa tulisi.
# 5 - Runkosuojilla pilatut puut
Erilaisilla runkosuojilla on pilattu uskomaton määrä puita. Niitä tahdotaan laittaa ensinnäkin sellaisillekin puille mille niitä ei tarvitsisi välttämättä laittaakaan, ja toisekseen ne unohdetaan siihen mihin ne on kerran onnistuttu laittamaan.
Olen itse käyttänyt verkkomaisia runkosuojia, mutta niissäkin on omat ongelmansa jos ne unohtaa puun ympärille ikuisiksi ajoiksi. Etenkin jos - jälleen kerran - se parjattu nurmikko pääsee kasvamaan runkosuojan sekaan. Spiraalin mallisia lähes umpinaisia runkosuojia en suostu laittamaan yhdellekään puulle.
Runkosuojien tarkoitushan on, että ne suojaavat vielä ohutkuorista runkoa jyrsijöiltä. Sitten kun jyrsijöiden hampaat eivät enää runkoon pysty tai se ei vain muuten niille maistu, suojan voi ottaa kokonaan pois. Mutta mitä käy, jos suojan unohtaa paikalleen? Nurmikko tosiaan vauhdittaa prosessia, mutta yleensäkin runkosuoja saattaa syystä tai toisesta "lukittautua" ja jäädä jumiin, jolloin käy monesti niin, että puu ikään kuin kasvaa suojan ympärille ja näin ollen runko on vaurioitunut. Toinen ongelma on se, että rungon ja suojan väliin tahtoo kertyä roskaa joka maatuu, ja tällöin maatuu myös se runko.
Joten, jos käytät runkosuojaa, tarkista onko se tarpeellinen ja jos on, seuraa suojaa vuosittain niin, että huolehdit ilman kiertämisestä rungon ympärillä sekä siitä, ettei suoja pääse kuristamaan puuta hengiltä.
Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!