En ole viherpeukalo mutta haluan silti hienon pihan. Mitä voin tehdä?
Mar 10, 2023Puutarharyhmät somessa vilisevät kaikenlaista kylvö- ja talvetusvinkkiä ja toinen toistaan erikoisempia kasveja ja vielä enemmän laidasta laitaan mielipiteitä mm. siitä, menestyykö puoliksi jäniksen syömä omenapuu vai ei ja mitä sille pitää tehdä. Noviisina ja kuitenkin harmoniaa rakastavana tee-se-itse -tyyppinä olet heittämässä jo hanskoja tiskiin, koska kukaan ei kerro, miten voisi päästä helpolla ja saada kuitenkin kaunista ja toimivaa. Kun et koe olevasi viherpeukalo millään tavalla, mutta silti haluaisit että jotain pientä voisi ehkä pihassa kasvattaakin kun saisi vaan helposti jotkut perusohjeet mitä tehdä.
Vertaistukea?
Näin ammattilaisenakin voin sanoa, että ainakaan kotimaiset puutarharyhmät eivät kyllä pääsääntöisesti ole minuakaan varten. Enkä voi sanoa sitä sen vuoksi että tietäisin jo kaiken. Myönnettäköön, että en todellakaan ole itse koskaan kasvattanut pelargoniaa vuodesta toiseen enkä välttämättä tiedä tarkkaan, kuinka saisin sen menestymään seuraavaan vuoteen. Mutta myönnettäköön myös, että menee minun intressieni ulkopuolelle.
Itse pidän siitä, että perusrunko pihalla on kunnossa ja pihaa on helppo hoitaa. Siellä on myöskin mukava vain olla ja viihtyä, viettää iltaa ja pelailla pihapelejä. Kuitenkin haluan, että piha on siisti ja siellä on kaunista, istutukset ja rakenteet sopivat maisemaan ja luovat rauhallisen vaikutelman. Kaikkein parasta on, että siellä viihtyvät lapseni lisäksi myös pikkulinnut ja pölyttäjähyönteiset. Tosin ampiaiset saavat pysyä naapurin tontilla.
"Itse pidän siitä, että perusrunko pihalla on kunnossa ja pihaa on helppo hoitaa"
Pelargoniat riittävät minulle yksivuotisina kasveina niin, ettei minun tarvitse katsella niitä talven runtelemia runkoja yhtään missään. Eli kyllä, minulla on myös ruukkuja ja niissä mahdollisimman kauniit kesäkukat, joita onnistun joka alkukesä hamstraamaan vähän enemmänkin kuin omiksi tarpeiksi paikallisilta puutarhoilta. Mutta kiinnostus ei vain riitä, että edes yrittäisin talvettaa niitä jossakin.
Mikä siis neuvoksi?
Pystyitkö samaistumaan? Ihanaa! Tiesin etten ole ainut. Tosin...ainut ammattilainen, joka ei talveta pelargonioita, saatan ollakin...
Tietenkin pihasuunnittelijat ja aiheen konsultit voivat näissä aina auttaa ja kertoa, miten saat omat tavoitteesi toteutettua. Mutta jos intoa riittää tehdä kuitenkin itse, kannattaa laittaa pihan perusasiat kuntoon ja käyttää kestäviä materiaaleja sekä helppohoitoisia kasveja.
Yksinkertaiset muodot ja yhtenäiset alueet, oli kyse sitten terassista, kiveyksistä, nurmikosta tai istutusalueista, ovat yleensä jo iso askel kohti kauneutta ja helppohoitoisuutta. Liian monet värit sokaisevat silmät, ja turha kikkailu terassin muodoissa ja kiveysten ladontasuunnissa ei välttämättä tuo sitä vaikutelmaa mitä alunperin on toivottu.
Terassien suhteen mielenkiintoa voi lisätä esimerkiksi niin, että ruokailupaikka pöytäryhmineen on yhdellä tasolla ja oleskeluterassi siitä askelen kaksi alempana. Siitä sitten kiveykset ja käytävät sisäänkäynneille ja istutusalueita yhteen isompaan muurialtaaseen terassin vierelle ja muut istutukset pihan laidalle, hyötykasveja istutusalueen sekaan tai sitten omaksi pieneksi alueekseen pihan lämpimimmälle paikalle. Siinä se.
No, tokihan on monta asiaa, mitä pitää huomioida ja miettiä tarkemmin, mutta periaatteellisesti noilla pääsee pitkälle ja piha näyttää jo aika hyvältä. Varsinkin jos vielä tietää mitä ja miten istuttaa.
Jos Sinulla on jonkinlainen ajatus siitä, mitä pihallesi haluat, mutta haluat kunnon sparrauksen siihen ammattilaiselta, on yksi hyvä ja helppo tapa käyttää siihen tunti meidän Online-konsultointiaikaamme. Siinä tarkoituksena on, että lataat alustalle etukäteen vähän materiaalia (esimerkiksi oman suunnitelmasi, kuvia, toiveesi ja tavoitteesi) ja sen jälkeen varaat ajan konsultointia varten. Tunnin aikana ehtii etukäteisvalmisteltua asiaa käymään hyvin läpi ja siitä saa varmasti irti monenlaisia vinkkejä.
Mistä tiedän mikä on helppohoitoinen kasvi?
Kasvit eivät valitettavasti osaa Sinulle ostotilanteessa kertoa, ovatko ne helppohoitoisia vai eivät, eikä sitä lue myöskään kovin usein tuotteen selosteessa. Kuitenkin lähtökohtaisesti lähes kaikki kasvit ovat helppohoitoisia, jos ne vain saavat kasvaa niille suotuisissa olosuhteissa.
Siksi kannattaakin ennen taimikauppaan astumista selvittää, minkälaiset olosuhteet Sinulla on tarjota ja mitä voit niille ehkä tarvittaessa tehdä, jos olosuhteet eivät tunnu kelpaavan haluamillesi kasveille.
Sen jälkeen itse kasveista kannattaa ottaa selvää, vaatiiko se jotakin vuosittaista leikkaamista tai tukemista, onko se kovin talvenarka tai keväällä suojattava versio. Lisäksi kannattaa selvittää, pitävätkö kasvista myös jänikset ja myyrät. Jos johonkin näistä kysymyksistä kasvin kohdalla joutuu vastaamaan kyllä, ei kyseessä välttämättä ole kaikkein helpoin kasvi hoitaa.
Mutta oikeasti, helppoja on vaikka kuinka paljon. Myös iki-ihanat alppiruusut ovat helppoja jos niillä on oikeanlainen kasvupaikka ja kasvupaikan pinta ei ole aivan paljas.
Helpoista kasveista mainittakoon esimerkiksi erilaiset pensasangervot (näitä on paljon, mutta esimerkiksi rinneangervo ja keijuangervo), kuusamat, syreenit, monet maanpeitehavut, kurjenpolvet...
Kasvienkin kanssa yksinkertainen on varsin usein kaunista, etkä siksi tarvitse sataa eri lajia pihaasi saadaksesi siitä kauniin. Luota vain omaan silmääsi ja kysy pihasuunnittelijalta apua ja näkemystä omiesi tueksi! Pihasuunnittelijoita löydät esimerkiksi Maisemasuunnittelijat ry:n kautta.
Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!