Haaveiletko vehreästä puutarhasta?
Jan 28, 2023Kasvien suunnittelu ja käyttö ei meille suomalaisille useinkaan ole sellaista, mikä sujuu tuosta vain ja on yhtä helppoa kuin heinänteko aikanaan. Vai oletko Sinä ehkä törmännyt siihen, että äiti tuo upouuden talosi tupaantuliaisissa lahjaksi alppiruusun tai omenapuun, eikä Sinulla ole hajuakaan mihin kohtaa vastavalmistunutta nurmikenttää se istutetaan ja miten? Tai haaveiletko vehreästä puutarhasta, mutta unelman ensimmäinen, olkapäilläsi istuva torpedoija sanoo, että mitä enemmän on kasveja niin sitä enemmän joudut tekemään töitä ylläpidon parissa? Tai jätätkö kahdeksan kymmenestä haluamastasi kasvista taimikauppaan, kun ne maksavat niin paljon, etkä ole edes varma menestyvätkö ne?
Juu, tuttu tunne! Muistan varsin kirkkaasti itseni innokkaana mutta tietämättömänä ja rajoittavien uskomusten kyllästämänä opiskelijana hortonomikoulussa. Eräänkin hehtaarien kokoisen puiston suunnitteluharjoituksessa keksin, että sen viidentoista neliömetrin kokoisen, käytävien risteykseen jäävän kolmionmuotoisen alueen voi täyttää kasveilla! Silti mietin, että onkohan siinä liikaa… laajojen nurmikenttien avautuessa ympärillä.
Tiedän myös omasta kokemuksesta sen tunteen, kun piti joka kesä olla kykkimässä äidin porkkanapenkissä. Siitä jäi jokin vahva kummajainen mieleen: kasvit ovat hankalia hoitaa ja ne vaativat paljon työtä. Eikä sitä helpottanut kauheasti se, että sen seitsemäntoista marjapensasta ja koristepensasta piti kiertää ruohonleikkurilla ja lopputulos näytti silti kamalalta.
Onneksi koulutus ja kokemus ovat tuoneet sen autuuden tunteen, kun tietää ne pelisäännöt, millä kauniita ja runsaita istutusalueita luodaan ilman, että työmäärä on riski hyvinvoinnille.
Vinkki Sinulle, oman pihan sankari
Siksi sanoisinkin kenelle tahansa, joka haluaa pihastaan unelmiensa keitaan ja haluaa viihtyä siellä ja haluaa myös käyttää runsaasti kasveja: uskalla, ota selvää ja kokeile! Usko minua, Sinäkin onnistut!
Kasveja käytetään usein turhan pieniä määriä. Niitä saatetaan istuttaa yksittäin keskelle nurmikkoa, unohdetaan siihen ja muutaman vuoden päästä todetaan, ettei se viihtynytkään siinä. Jos kasvi sattuu vielä olemaan elossa, se saatetaan siirtää muualle ja toivoa parasta. Totuus kuitenkin on, että pääasiallisesti kasvit viihtyvät seurassa. Vähän kuin me ihmisetkin: ei meitä lopulta ole luotu yksin kulkemaan eikä varsinkaan kasvamaan.
Kun kasveja on enemmän samalla alueella, muodostuu suotuisampi pienilmasto. Ja mikäli rikkaruohot ja nurmikkokin saadaan pidettyä poissa kasvien juurelta, kasvit kiittävät istuttajaansa kyllä ennen pitkää – ainakin mikäli muutkin olosuhteet ovat suurin piirtein kunnossa.
Raamit kuntoon niin voi irrotella!
Kun pihan peruskasvillisuus on suhteellisen helppohoitoista ja simppeliä, voi aina mielensä mukaan harrastaa pientä tai isompaa iloittelua kokeilemalla erikoisuuksia, istuttamalla jonkun vähän epävarmemman kasvin tai kokeilemalla uusia yhdistelmiä.
Tätä voisi ehkä jossain määrin verrata sisustamiseen, sillä itse ainakin pidän sisätiloissa siitä, jos pääosin värit ja pinnat ovat harmoniassa keskenään, ja vuodenaikojen mukaan voi tehdä väriä ja uutta ilmettä tekstiileillä ja kauniilla sisustusesineillä sekä valoilla. Samaa periaatetta voi tavallaan soveltaa myös ulkona: helpoin kaava lienee se, että koko piha on helppohoitoisia peruskasveja ja kausittain istutusten sekaan ja ruukkuihin lisätään orvokit, kesäkukat tai callunat, syksyllä lyhtyjen kera.
Selvitä olosuhteet
Toki pihakasvien suunnitteluun ja istuttamiseen liittyy monta kompastuskiveä, joista yleisimmät lienee kasvualustan tai muiden olosuhteiden ongelmat, joita ei osaa ajatella, jos ei niistä tiedä. Siksi olenkin tehnyt oppaan, jossa nämä tärkeimmät asiat on kerrottu Sinulle muutamalla sivulla yksinkertaisesti ja helposti. Voit ladata oppaan täältä.
Uskalla kuitenkin unelmoida suuria ja haastaa rajoittavat uskomuksesi siitä, ettetkö onnistuisi tai etteikö kasveja voisi käyttää isompiakin määriä. Kerron Sinulle oman pikku salaisuuteni, mikä haastaa todella monen järkähtämättömän käsityksen kasveista: kun suunnittelet ja toteutat istutusalueesi laadulla, säästät aikaa, rahaa ja hermoja ja voit paremmin! Ainakin siis siinä tapauksessa, että toinen vaihtoehto olisi nurmikko. Nurmikkoa ajetaan pahimmillaan kahdesti viikossa kesäkaudella, kun taas istutusten hoidossa saattaa selvitä parilla tunnilla per vuosi per koko piha! Ja sitä paitsi, suurin osa kasveista on oikeasti helppohoitoisia, jos ne istutetaan edes suurin piirtein niiden vaatimiin olosuhteisiin - ja niitäkin kasveja on, joilla ei ole oikeastaan minkäänlaisia vaatimuksia vaan kasvavat lähes missä vain.
Luota siis unelmiisi ja tutustu kasveihin, joita haluat ja käy istuttamaan. Äläkä jätä niitä yksin, laita kaveri rinnalle oikean etäisyyden päähän.
Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!