Harmonisen pihan salaisuudet
Dec 18, 2023Ei tarvitse mennä kovin montaa vuosikymmentä taakse päin, kun pihojen visuaalisella ilmeellä ja kauneudella oli hyvin suuressa osassa maata vähintäänkin toisarvoinen merkitys. Etenkin maaseudulla pihat olivat ja ovat osin, toki oikeutetusti ja ymmärrettävästi, vieläkin paikkoja, joista hankitaan syötävää. Emännän käsivoimin kaivama, runsas kukkapenkki saattoi olla perheen tai kulmakunnan ylpeyden aihe, mutta pihalla grillaaminen ja porealtaassa polskiminen ovat tulleet kuvioon mukaan laajemmin vasta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
Nykyään etenkin taajamissa asuvien omat piha-alueet ovat paljon enemmän paikkoja, joissa halutaan nauttia ja harrastaa, olla rauhassa ja tehdä hyvää ruokaa, viettää puutarhajuhlia ja hyppiä trampoliinilla. Siksi piha on merkittävä osa jokaisen hyvinvointia, ja siksi sen pitää olla ainakin helppohoitoinen. Itseni kaltaisilla visualisteilla pihan pitää sen lisäksi olla myös kaunis ja harmoninen kokonaisuus, jossa on mielenkiintoa, mutta mikään ei häiritse silmää. Mitä nämä harmonisen pihan salaisuudet sitten ovat?
# 1 - Mittasuhteet
Aika paljon törmää siihen, kuinka isoon pihaan on istutettu yksi kasvi keskelle nurmikkoa tai siihen, kuinka ison omakotitalon pihaan on tehty neliömetrin kokoinen kukkapenkki. Pieni ja iso rinnakkain tuo tietenkin kontrastia, mutta onhan se vähän tökerön näköistä, jos piha ja rakennus eivät visuaalisesti sovi toistensa kanssa yhteen niin millään.
Isossa pihassa voi käyttää myös isoja kasveja, mutta niin voi käyttää pieniäkin kasveja, kunhan niitä pääsääntöisesti käyttää kappalemäärällisesti enemmän aina yhdessä paikkaa. Sama pätee myös istutusalueiden kokoon: iso piha > isommat kasvillisuusalueet. Pientä piperrystä voi harrastaa sitten vaikkapa ruukkujen kanssa, joilla pihaa "sisustetaan" sen jälkeen kun isot linjat ovat kunnossa.
# 2 - Yhtenäisyys
Tämä on oikeastaan lisäys edelliseen kohtaan: yksittäisten kasvien sijaan kasveja voi käyttää isommissa ryhmissä ja enemmän. Sama tietenkin koskee muitakin alueita, kuten nurmikkoa, kiveysalueita ja terasseja. Jotta visuaalinen ilme on ja pysyy rauhallisena, kannattaa pintojen olla melko yhtenäisiä. Etenkin pieniä nurmikkolänttejä kasvillisuuden tai muiden alueiden välissä kannattaa välttää, sillä nurmikkoheinät ovat omiaan leviämään ihan mihin sattuu, eikä aikaakaan kun alue on epäsiistin näköinen.
Niin ikään eri rakenteiden ja alueiden liittyminen toisiinsa vaikuttaa pihan harmoniaan rutkasti. Mietipä vaikka sitä, että pihassa on päärakennuksen lisäksi liiteri, leikkimökki, kasvihuone ja varastorakennus ja kaikki ovat toisistaan erillään, vain nurmikko välissä. Ja pahimmassa tapauksessa vielä kaikki eri suuntiin vinossa... Vaatii hiukan jo miettimistä ja tekemistä, että kokonaisuudesta saa ehjän ja rauhallisen. Tällaisiin(kin) tapauksiin kannattaa ottaa mukaan maisemasuunnittelija, joka jeesaa harmonian luomisessa.
# 3 - Sopivasti kontrasteja
Kontrasteja voi luoda kasvillisuudessa monella tapaa. Ne luovat kiinnostavuutta ja tekevät kivaa ilmettä pihaan, ainakin kun niitä osaa käyttää oikein ja kenties myös kohtuudella. Vanha sanonta siitä, että liian monet värit sokaisevat silmät, pätee myös kontrasteihin: jos niitä on liikaa ja liian monenlaisia niin melko helposti on tehty sillisalaatti. Silloin katse ei kiinnity mihinkään ja tunnelmasta tulee ennemmin levoton kuin rauhoittava.
Kuitenkin kasveilla kontrasteja on helppo luoda, vaikkakin etenkin kukinnan värien kanssa pelatessa pitää muistaa kasvien kukinta-ajat. Joskus nimittäin toivottu kontrasti jää saavuttamatta jos ei ole muistanut tarkistaa, milloin kasvit ovat kukassa. Eikä se välttämättä toteudu sittenkään, koska kasvit päättävät itse... se kai tässä niin kiehtovaa onkin.
Kasvien kohdalla kontrasteja voi tehdä yhtä lailla eri korkuisilla kasveilla, erilaisilla habituksilla, kukkien ja lehtien väreillä, lehtimuodoilla...
Lisäksi etenkin havukasvit saa pihasta hyvin esiin, kun käyttää erilaisia kivikatteita ja tummia rajauksia. Kivikatteet ja muut kivipinnat tuovat muutenkin hyvää kontrastia kasvien pehmeän ilmeen rinnalla. Kokeile esimerkiksi kivimuurin reunalta yli kasvavaa lamoavaa kasvia.
# 4 - Rajaukset ja linjat
Tästä asiasta olen omassa lähipiirissäni jopa tunnettu, koska ehkä olen saattanut ärsytykseen asti näistä työntekijöille toitottaa ja tainnut joskus teettää uudestaankin, mikäli linja ei ole toiminut. Tietysti tämä ei päde joka paikassa, enkä tarkoita, että jokaisen pihan perusluonteeseen tulisi kuulua kivirajaukset tai suorat kulmat. Mutta nykyaikaisessa, modernissa kaupunkipihassa, missä halutaan pihan näyttävän melko helpolla tavalla siistiltä ja huolitellulta sekä myös harmoniselta, on paras tehdä rajauksia ja miettiä asioiden linjauksia.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että istutusalueiden ja rakenteiden reunat ovat joko suorat tai selkeästi vinot johonkin toiseen rakenteeseen nähden tai sitten jos ne ovat kaarevia, kannattaa kaari perustaa aina johonkin ympyrän säteeseen. Suorien linjojen taas olisi oltava oikeasti suoria, toisin kuin mitä pystyy tekemään esimerkiksi sillä kammottavalla vihreällä, aaltoilevalla nurmikonrajausnauhalla...
Pihan muodoista voit lukea lisää aiemmasta blogistamme: Miten kesytän ameeban?
Rajaamalla alueet jollakin materiaalilla saadaan lisättyä helppohoitoisuutta ja selkeyttä alueiden välille. Esimerkkinä mainittakoon nurmikon ja istutusalueen väli, jossa vaikkapa nupukivireunus saumattuna estää nurmikon leviämisen istutuksille, nurmikko on helppo ajaa siistiksi ilman trimmeriä ja istutukset tulevat selkeästi esiin. Tällaisten kaarien tekeminen maastoon käydään muuten läpi myös meidän Basic-tason kurssilla!
Kauneus ja harmonia ovat monelta osin makuasioita, mutta mikäli haluaa pihalleen rauhallisen tunnelman, kannattaa muistaa että vähemmän on enemmän siinä mielessä että liialliset kikkailut kannattaa jättää sikseen. Yksinkertainen on kaunista varsin usein!
Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!