Kuinka syvälle kasvit pitää istuttaa?
Nov 27, 2023Monivuotisten puutarhakasvien istuttamisessa pärjää melko pitkälle, jos muistaa yhden ohjesäännön: istuta samaan syvyyteen kuin missä se on taimistolla kasvanut. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos ostat ruukussa myytävän taimen, niin istutat sen siten, että ruukussa oleva maanpinta on käytännössä sama myös uudessa paikassa. Tiettyjä tarkennuksia ja poikkeuksia kuitenkin on, ja niistä tulee tässä nyt syventävää tietoa.
PUUT
Istutettavilla puilla istutussyvyys on monesti erityisen tärkeä, sillä monet puut eivät siedä maantäyttöä juuri lainkaan. Sanotaankin, että puuta istutettaessa juurenniskan tulee jäädä hieman näkyviin. Juurenniska on se rungon alin kohta, josta puun ylimmät juuret lähtevät kasvamaan. Ja vaikka yleensä istutussyvyys on sama kuin taimistolla on ollut, niin puiden kohdalla se ei aina ihan pidä paikkaansa, sillä juurenniska ei aina ole näkyvissä. Tämä kannattaa siis aina tarkistaa, jotta ei tule istuttaneeksi puuta liian syvään.
Lisäksi puiden kohdalla on hyvä muistaa sekin, että maa painuu. Jos istuttaessa kasvualusta on ollut kovinkin höttöistä eikä sitä ole riittävästi tiivistetty myös taimipaakun alta, niin seuraavana keväänä puun juurelta voi löytyä vesilammikko.
RYHMÄRUUSUT
Ryhmäruusuilla taimessa on niin kutsuttu perusrunko, johon jaloverso, eli se ruusun kukkiva osa, on vartettu. Tämän varttamiskohdan, jonka tunnistaa siitä, että se on juuriston ja oksien välissä sellainen "kyhmymäinen" kohta, tulisi jäädä istutettaessa noin 15 cm maanpinnan alapuolelle. Tämä auttaa näitä meillä enemmän ja vähemmän arkoja ruusuja selviämään paremmin talven kylmistä säistä.
Ryhmäruusujen istuttamisesta on hyvät ohjeet mm. Tahvosten sivuilla.
(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
LEHTIPENSAAT
Pensailla periaatteessa pätee alussa mainittu sääntö istuttaa taimi samaan syvyyteen kuin missä se on taimistolla kasvanut. Kuitenkin, jos lähdetään halkomaan hiuksia, on hyvä että ruukkutaimen pintaan tulee pari senttiä multaa, jolloin juuristo ei pääse niin herkästi kuivumaan. Eli kyllä, samaan syvyyteen kuin taimistolla, mutta sen verran kuitenkin multaa päälle, ettei ympäröivä multa pääse painumaan viereltä ja ruukkupaakku jää sen yläpuolelle kuivumaan. Selkeää, eikö?
Paljasjuuristen ja esipakattujen kohdalla voidaan toimia niin, että haaroittumiskohta jää niukin naukin mullan pinnan alapuolelle. Tällöin juurenkaulan silmujen pitäisi puhjeta paremmin kasvuun.
JALOKÄRHÖT
Jalokärhöjen kohdalla noudatetaan jaloruusujen tyyppisesti syvempään istutusta. Eteläisessä Suomessa kannattaa istuttaa taimi vähintään 10 cm syvään, ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä syvempään juuripaakun pinta upotetaan. Pohjois-Suomessakin nämä kärhöt saattavat menestyä, kun istutussyvyys on liki puoli metriä. Näin istutettuna kasvin alimmat silmuparit jäävät kosteaan multaan ja kasvavat uusiksi versoiksi. Pintamaahan varsien ympärille kannattaa laittaa hiekkaa, jotta liika kosteus ei aiheuttaisi kasville lakastumistautia.
Nämä syvään istutettavat jalokärhöt ovat isokukkaisia Patens-, Jackmanii- tai Lanuginosa -lajikeryhmän edustajia. Myös Texensis -lyhtykärhöt ja Diversifolia -tiukukärhöt istutetaan samalla tapaa, mutta kestävämmät pienikukkaiset muut kärhöt istutetaan kuten lehtipensaatkin samaan syvyyteen kuin taimistolla.
SIPULIKUKAT
Sipulit taas ovat ihan oma ryhmänsä, mutta istutussyvyys on toki niilläkin oleellinen. Pitää vain muistaa, että syötäväksi tarkoitetut istukassipulit istutetaan eri tavalla kuin koristekasveina kasvatettavat sipulit. Eli tässä kohtaa puhumme nimenomaan koristekasveina kasvatettavista versioista, kuten tulppaaneista ja narsisseista.
Sipulikasveille on yksi hyvä nyrkkisääntö istutussyvyyteen. Ne tulee istuttaa niin syvään, että sipulin yläpuolella on multaa kolme kertaa sipulin korkeuden verran. Eli n. 5 cm kokoinen tulppaanin sipuli istutetaan siten, että sen juuristo lähtee kasvamaan noin 20 cm syvyydestä.
Sipuleita tosin voi istuttaa myös tavanomaista syvemmälle, mikäli haluaa niiden kukkivan myöhemmin. Syvemmälle istutus on eduksi varsinkin pohjoisemmassa Suomessa, jossa maa jäätyy kovin syvään. Liian pintaan istutettuna on vaarana, että sipulit paleltuvat.
Haluaisitko oppia kasveista ja istutustöistä enemmän? Liity iloiseen joukkoomme sähköpostilistalle niin saat ensimmäisenä kuulla aiheeseen liittyvistä kursseistamme ja muusta ajankohtaisesta!
Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!