Mitä tehdä pihan korkeuseroille

Mitä tehdä pihan korkeuseroille?

piharakentaminen pihasuunnittelu Apr 21, 2023

Korkeuserot mietityttävät monia pihan omistajia, koska ne ovat usein vaikeita hoitaa ja ne vievät myöskin aika paljon tilaa. Varsinkin rinnemallisten tonttien pihapiiristä erilaiset luiskat voivat haukata todella suuren osan pois käyttökelpoisesta pinta-alasta. 

Mikä siis neuvoksi? 

Hiukan asiaa yksinkertaistaen voisi sanoa, että on kolme tapaa kesyttää korkeuserot: 

- pengertäminen muureilla niin, että muurin yläpuolella oleva maa on tasainen

- muurin tekeminen luiskan alalaitaan siten, että itse luiska saadaan hiukan loivemmaksi

- luiskan verhoaminen jollakin materiaalilla, kuten kasveilla tai kuntalla

Muurilla pengertäminen

Tämä tietysti monella tuo mieleen heti eurot ja sen, kuinka kallista se voi olla. Ja kyllä, eihän se halpa ratkaisu olekaan, kun se kunnolla tehdään. Mutta jos kyseessä on uusi piha, jossa on rakennuksen pohjatkin vielä vaiheessa, niin kustannus ei muodostu niin suureksi kuin ns. erikseen tai jälkikäteen tehtäessä, sillä pohjatyöt voidaan tehdä rakennuksen pohjien kanssa yhtä aikaa.

Muurin korkeudesta riippuen on varmistuttava siitä, että muuri pysyy pystyssä maanpaineesta huolimatta. Tämä tarkoittaa kunnollisia perustuksia, kantavia ja routimattomia pohjia ja vesien johtamista pois muurin takaa. Lisäksi korkeammat muurit saattavat vaatia jonkinlaisia ankkurointeja maapaineen puolelle, jotta rakenne pysyy pystyssä roudan aiheuttamista haasteista huolimatta. Korkeammat muurit kannattaakin suunnitella yhteistyössä asiansa osaavan rakennesuunnittelijan kanssa. 

Muurien kiistaton hyvä puoli on kuitenkin se, että niiden avulla voidaan saada tehtyä paljon käyttökelpoisempaa, tasaista aluetta, jota voi hyödyntää paremmin erilaisille toiminnoille. 

Matalampi muuri - loivempi luiska

Matalammillakin muureilla voi kuitenkin tyylikkäästi rajata ja tehdä luiskasta loivempi. Kun luiskan alalaitaan rakentaa muurin, niin maamassat eivät epämääräisesti sekoitu alapuolella olevalle alueelle, vaan yleisnäkymä on siistimpi. Lisäksi jäljelle jäävästä luiskasta saa näin tehtyä hiukan loivemman, mikä taas helpottaa rakentamista ja hoitoa. 

Muurien materiaalit

Mistä materiaalista muurit voi sitten rakentaa? Vaihtoehtoja on monia, mutta yleisimpiä lienee erilaiset betonista tehdyt muurikivet. Niistä on helppo rakentaa itse muuri, kunhan huolehtii kunnollisesta perustuksesta ja tarvittavasta tuennasta. Kannattaa lukea tarkkaan valmistajan ohjeet muurin rakentamiseen. 

Betonista muurin voi tehdä myös valamalla, mikä tuokin käsittelemättömänä pintana mukavaa rouheaa ilmettä pihaan. Betonipinnan voi toki myös käsitellä tai pinnoittaa jollakin haluamallaan materiaalilla, samoin kuin harkoista tehdyt muurit. 

Luonnonkivi taas on minun nähdäkseni se paras sikäli, että meillä Suomessa sitä on ja se on myös kestävää. Lisäksi se on ekologinen vaihtoehto (silloin kun sitä ei tuoda ulkomailta!). Luonnonkivestä rakentaessa vaihtoehtoja on siinäkin monia: erilaiset liuskekivet, seulotut pyöreäreunaiset luonnonkivet, tontilta ammutut lohkokivet, graniittiset lohkokivet... Tämän blogitekstin kansikuvassa on rakennettu matalahko muuri rakennuksen pohjalta ammutuista kivistä. Kyseinen muuri on rakennettu ilman sen kummempia sideaineita siten, että jokainen kivi on valikoitu ja pyöritelty erikseen. 

Luiskien pinnoittamisen vaihtoehdot

Jos muurit eivät tule syystä tai toisesta kyseeseen, on tietenkin mahdollista verhoilla luiskan pinta jollakin. Moni käyttää edelleen pyöreää, seulottua luonnonkiveä, mutta siihen liittyy muutama pikku asia jotka kannattaa huomioida ennen kuin alkaa levittää sitä rinteeseen. Ensinnäkin, jos kiviä ei aio saumata millään, niin mitä isompi kivi, sitä isompia rakoja kivien väliin jää. Tällaisiin väleihin kertyy todella herkästi esimerkiksi syksyn lehdet, ja ne maatuvat rikkaruohojen alustaksi alta aikayksikön. Eli vaikka minkälaisen kankaan alle laittaisit, niin päältä tulee kyllä kasvavaa materiaalia ihan riittävästi. Toisekseen, jos tekee asianmukaiset pohjat ja asentaa kivet, kannattaa ainakin saumata jollakin, joka ei houkuttele rikkaruohoja ja muurahaisia puoleensa. Ainakin jyrkemmät rinteet nimittäin ovat vaikeita huoltaa joka tapauksessa. 

Pienemmät kivet ja erilaiset sepelit ovat varsinkin vähän loivempiin rinteisiin kankaan päälle ihan ok vaihteohto, vaikkapa muutamalla havukasvilla höystettynä. Näissäkin kuitenkin kunnossapidossa ehdoton väline on lehtipuhallin, jolla maatuvat materiaalit saadaan eliminoitua pois. 

Luonnonkivien sijaan kannattaa harkita esimerkiksi sitä, voisiko rinteen täyttää kasveilla. Monet kasvit ovat hyviä sitomaan rinnettä paikalleen, ja toisaalta kun tekee tässäkin pohjat kunnolla, käyttää helppohoitoisia kasveja sekä maatuvaa katekangasta ja kuorikatetta tai vastaavaa, on se myös siistin näköinen. Ja jos hirveästi ei halua kasveihin satsata, on yksi harkittava vaihtoehto käyttää erilaisia köynnöksiä maanpeitekasvina. Esimerkiksi villiviini kasvaa ennen pitkää myös maata myöten komeaksi, kauniin syysvärin omaavaksi massaksi.

Jos taas paikka on puolivarjoinen tai varjoinen ja paikalle on mahdollista saada hiekkapohja, on kunttakin hyvä vaihtoehto. Kuntan kanssa vain pitää muistaa ensimmäisen kasvukauden aikainen hoito, ettei se pääse kuivumaan hitaasti juurtuvana materiaalina. 

Paahteisiin ja kuiviin paikkohin taas voi harkita, voisiko siihen saada kasvamaan jonkinlaista kuivan paikan niittykasvillisuutta. Joskin sen perustamisessa pitää tietää mitä tekee ja kärsivällisyyttä pitää olla, jotta siitä saa sellaisen kuin mielikuvissa niitty yleensä on. Tosin niityn kukkimista voi vauhdittaa lisäämällä sekaan yksivuotisia niittykukkia. Pölyttäjiä ajatellen tällaiset ovat hyviä vaihtoehtoja.

Jos rinteesi pinnan alla piilee kuitenkin kallio, ei ole välttämättä mitään järkeä yrittää siihen saada laitettua tarpeeksi multaa tai pinnoittaa sitä millään, sillä mikä olisi kauniimpi ja helpompi vaihtoehto kuin esiin otettu kallio? Toki kallion syvempiin koloihin voi halutessaan jotain istuttaakin, mutta sanoisin ihan yleisesti että mitä yksinkertaisempi, sen parempi. Kalliokasveilla saa helposti tehtyä myös levottoman vaikutelman muuten kauniille kalliolle, etenkin jos käyttää monia eri lajeja ja värejä. Tietenkin tämäkin on makuasia... 

 

Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta ja vinkkejä mm. näihin aiheisiin, on yksi todella hyvä vaihtoehto meidän online-konsultointimme, johon saat ladattua omat materiaalisi ja tavoitteesi etukäteen ja joihin myös konsultti näin ollen etukäteen tutustuu. Tunnin mittaisessa nettitapaamisessa saadaan etukäteisvalmistellusta asiasta paljon irti. 

Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!

Katso lisää