Miten kesytän ameeban (piharakentamisessa)?
Feb 17, 2023Mietit varmaan että mitä ihmettä nyt, onko tuo seonnut kun viheralan blogissa kirjoitetaan ameebasta? No, en ole seonnut paljoa sen enempää mitä olen aikaisemminkaan ollut, koska näen aika useasti ameeban mallisia muotoja pihoissa. Samoin näkee hiukan vinossa olevia "suoria" linjoja. Ei tokikaan aina, mutta joskus ja joissakin tapauksissa ne pistävät silmään niin että vähän jo sattuu...
Itse olen ehkä jossain määrin jopa tunnettu siitä, että yritän pitää huolta pihan linjoista ja mittasuhteista parhaani mukaan. Pahinta on se, jos on selkeästi yritetty suoraa, mutta siinä ei ole onnistuttu, ja toiseksi pahinta on se, jos on yritetty ympyrän muotoa mutta siinä ei ole onnistuttu.
Tiedän, joidenkin korvaan ihan varmasti kuulostaa ärsyttävältä pilkun viilaamiselta. Mutta lohdutuksena voin sanoa, että ei, en suinkaan tuijota kaikkien pihoja ohi kulkiessani - itse asiassa teen sen vasta sitten jos sitä minulta pyydetään, koska jokaisen piha ihan totta saa olla kyllä juuri sellainen kuin omistajansa haluaa sen olevan. Julkisissa puistoissa sen sijaan saatan käskemättäkin katsoa näitä asioita.
Mutta jos itse rakennan pihaa, jonka on tarkoitus olla mitoitettu ja alueiden selkeästi erillään toisistaan, kuten esimerkiksi nurmikon istutusalueesta, yritän pitää linjat suorina tai kaarevat linjat aina jollain mitoitettavalla ympyrän säteellä. Eri asia taas tietenkin, jos piha on luonteeltaan enemmän luonnonmukainen, eikä esimerkiksi rajauksilla ole niin merkitystä.
Miten ympyrän kaari siirretään paperilta maastoon?
Miten se sitten tehdään, ettei synny "ameebaa", eli epämääräistä kaarta? Itse teen sen merkkausvärin ja linjalangan avulla. Jos esimerkiksi pihan kulmaan halutaan kaarevalla etureunalla oleva istutusalue, määritän ympyrän keskipisteen (tämä on siis mitattavissa suunnitelmasta, jos se on tehty hyvin), johon isken kepin linjalangan kiinnittämistä varten. Sen jälkeen kävelen linjalangasta kiinni pitäen ympyrän kaarta testatakseni toimiiko myös maastossa. Jos ei ole hyvä, siirrän ympyrän keskipistettä. Ja kun olen löytänyt sopivan keskipisteen, piirrän linjalangan toisessa päässä merkkausvärillä maahan viivaa samalla kun kävelen ympyrän kaarta tarvittavan matkan.
Entäs ne suorat linjat?
Suorat linjat ovat yleensä helpompia toteuttaa, etenkin jos alueelta löytyy jokin muu suora linja johon verrata, esimerkiksi rakennuksen seinä. Yksinkertaisimmillaan tarvitaan vain sama etäisyys kahdesta kohtaa seinää, niin niiden välille saadaan suora linja, vaikkapa sen linjalangan avulla.
Tietenkin näihin on olemassa myös helpottavia teknisiä laitteita, kuten linjalasereita, jotka ajavat nopsemmin ja tarkemmin saman asian, jos sellaisen sattuu omistamaan.
Miksi tämä on tärkeää?
Eihän se välttämättä aina olekaan, kuten jo aiemmin kerroinkin. Tavoitetila riippuu aina kohteesta, kohteen luonteesta sekä kohteen omistajan tavoitteista. Mutta usein varsinkin vähän uudemmissa kaupunkipihoissa näillä asioilla luodaan kummasti siisteyttä ja selkeyttä: piha näyttää huolitellummalta. Toki suoratkin linjat voivat olla vinoja, mutta vinojenkin linjojen tulisi näyttää siltä, että se on tarkoituksella tehty vinoon. Vain ihan vähän vino näyttää herkästi siltä, että se on tullut vahingossa kun suoraa on yritetty.
Lisäksi, jos pihansa toteutuksen aikoo kilpailuttaa/teettää urakoitsijalla, olisi periaatteessa kaiken oltava mitoitettavissa piirustuksista. Jos vaikkapa istutusalueen reuna ei ole mihinkään suhteessa eikä minkään ympyrän säteellä, vaan otsikostakin tutuksi tullut "ameeba", on urakoitsijan periaatteessa mitoitettava linja vaikka parinkymmenen sentin välein, jotta suunnitelma tulee toteutettua oikein. Toisaalta, jos linjaa ei mitoita piirustuksen mukaan, niin lopputuloksesta tulee sitten sen näköinen kuin urakoitsija on parhaaksi katsonut. Eikä sillä, että se olisi huonompi urakoitsijan tekemänä, vaan ajan takaa sitä, että lopputulos on jossain määrin arvoitus, ellei aluetta voi järkevästi mitoittaa piirustuksista.
Mikäli kaipaat jeesiä ja ammattilaisen näkemyksiä oman pihasi toteutukseen, on online-konsultointimme hyvä vaihtoehto. Siinä saat kommentteja ja vinkkejä juuri Sinun pihaasi liittyen. Itse tapaaminen tapahtuu siis verkossa videotapaamisen muodossa, ja siihen kannattaa etukäteen valmistautua laittamalla alustalle taustatietoja ja tavoitteitasi, jotta konsultti voi myös valmistautua tapaamiseen mahdollisimman hyvin etukäteen.
Jos taas olet vailla kunnon pihasuunnitelmaa, voit kysyä sellaista meidän lisäksemme myös esimerkiksi muilta Maisemasuunnittelijat ry:n jäsenyrityksiltä.
Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!