Pihan liikuntaa lisäävät elementit

Oman pihan liikkumista lisäävät elementit - oletko ajatellut näitä?

piharakentaminen pihasuunnittelu Feb 13, 2024

Viime vuosien aikana olen päivä päivältä ja vuosi vuodelta ollut enemmän ja enemmän huolissani tulevaisuudesta. Toki monilla tavoin, johtuen monesta eri asiasta, mutta nostan tähän kärkeen lasten ja nuorten totaalisen liikkumattomuuden. Olen keskustellut aiheesta opettajatuttavieni ja liikuntapuolen ihmisten kanssa runsaastikin ja sen lisäksi kuullut ja nähnyt mediassa jos jonkinlaista uhkakuvaa. Tyttäreni viidennen luokan move-testit olivat vielä jonkinlainen lisäsysäys aiheelle kun sitä sillä tavalla läheltä seurasin ja uutisista kuulin valtakunnalliset tulokset. 

Jos osakin lapsista ja nuorista on kykeneviä juoksemaan 20 m viivajuoksun alle kymmenen kertaa siitä syystä ettei vain jaksa juosta, niin minusta ollaan todella huolestuttavalla tasolla, koska terveydenhuoltomme on sattuneesta syystä ylikuormittunut jo nyt. Mitä teemme sitten kun nämä nuoret eivät saa sitä hoitoa mitä liikkumattomuuden tuomat sairaudet vaatisivat, kun ei ole heitä ketkä pystyvät hoitamaan? Olemmeko menossa siihen tilanteeseen, että vain rahalla saa hoitoa? Sitä pelkään, että tämä mallimme ajaa siihen väkisin, jos ei jotain tehdä ja nopeasti. 

No, mitä voimme tehdä ja miten se liittyy pihaunelmiin? Olen pohtinut tätäkin tosi paljon, että miten minä voisin siihen vaikuttaa edes pienellä panoksella. Ja siksi kannustan Sinuakin pohtimaan, miten itse voisit asiaan vaikuttaa positiivisella tavalla, joko omien lastesi suuntaan tai laajemminkin. Tässä mun vinkit, mitä voi soveltaa omassa pihassa, niin kerro Sä mulle Sun ideat, jooko? Ehkä saadaan tästä yhdessä hyvä juttu!

Tietenkin ylipäänsä perheen liikunnallisuuden tai millään-tavalla-liikkumisen kulttuuri on todella iso osa kokonaiskuvaa. Jos vanhemmat selaavat lasten kanssa kilpaa kännykkää ja televisiota päivästä toiseen, ei ole olemassa kotona sellaista mallia ja ympäristöä, jossa kasvaa minkäänlaiseen liikunnalliseen elämäntapaan. Toinen ääripää, millä lapsen kiinnostuksen äkkiä tappaa, on ääretön tuloshakuisuus ja se, että annetaan ainoaksi malliksi liikkua hirveä itsensä rääkkääminen. Siksi suosittelenkin jokaiselle, että näinä kauniina kevättalven päivinä käy koko perheen voimin vaikkapa jäällä kävelyllä tai etsii netistä paikallisen luontoreitin ja käy katsomassa mitä siellä on. Lämmintä mehua ja kahvia matkaan ja menoks! 

Meidän Jämsän seudun luontoretkeilyreittejä voit käydä katsomassa täältä.

# 1 - Trampoliini

Trampoliini on ollut jo vuosikaudet meidän perheen parhaita ulkoilun lisääjiä vapaa-ajalla. Siellä pompitaan yksin ja kaverin kanssa ja harjoitellaan temppuja. Keväällä kun on vielä puoli metriä lunta, saatetaan kysyä että joko kohta saadaan trampoliini laittaa... 

Trampoliinihan ei tokikaan ole mikään kaunistus, eikä pihan paras koriste-elementti. Jotkut haluavat upottaa sen maan tasoon, mutta sekään ei normaalin trampoliinin kanssa ole ihan niin yksinkertaista, koska trampalle pitäisi rakentaa maan sisään seinät. 

Siksi aika usein suosittelenkin helpompana ratkaisuna sitä, että sen aikaa kun lapset ovat trampoliini-iässä, tekee sille johonkin sopivaan nurkkaan pihaa yhtenäisen hiekka-alueen, jolla voivat muutenkin touhuta hiekkaleikkejä ym. Hiekka-alueen voi vielä rajata vaikkapa nupukivellä jos haluaa siitä siistimmän. Myöhemmin, kun lapset kasvavat eivätkä käytä enää trampoliinia tai muitakaan leikkivälineitä, alue on kohtuullisella vaivalla muutettavissa vaikkapa niityksi tai nurmikoksikin, riippuen kuinka paksun kerroksen on hiekkaa laittanut. 

Yksi ajatus on tehdä yllä olevalla tavalla, mutta huomioida jo etukäteen, että kyseiselle alueelle voisi myöhemmin rakentaa jotakin muuta, kuten puuvajan tai oleskelupaikan. Silloin kannattaa perustamisvaiheessa tehdä pohjat kunnolla routaeristyksen kanssa ja laittaa vain pintaan hiekkakerros, jonka saa helposti pois. 

# 2 - Pihapelit

En tiedä, onko pihapelikulttuuri kokenut inflaation. Toivoisin, että ei olisi, ja jos onkin, toivon, että se nostaa päätään uudestaan. Jossain lapsuuden ja nuoruuden vaiheessa nimittäin itsekin muistan miten ne olivat ihan parasta, kun sai isosisarusten tai muiden sukulaisten kanssa pelata petanqueta tai pallotella sulkapalloa. Myöhemmin kuvioihin on mukaan tullut myös mölkky ja kroketti. Ja vielä hauskempaa oli, kun kylän juhannusaaton vietossa ensin koko kylä kokoontui pelaamaan jonkun suunnittelemia pihaleikkejä ja -pelejä, kuten tukkihumalaa ja jos jonkin sortin saappaanheittoa, kunnes loppuhuipennus oli kokon sytyttäminen. 

Kukaan lapsi näitä tuskin kuitenkaan haluaa pitkään tehdä yksin. Eli mitä jos aikuiset oltaisi tulevana kesänä lapsillemme läsnä ja pelattaisi enemmän pihapelejä porukalla? Se on ihan äärimmäisen tärkeää perheen yhteistä aikaa, joka ehkäisee huimasti mielenterveydellisiä haasteita. Meidän pitää osata, kehdata ja uskaltaa heittäytyä - kyllä ne lapset sitten neuvoo jos ei jotain osaa, eikö vain?

Toinen asia, mikä ei ole peli, mutta kuitenkin oleellinen yhdessä olemisen muoto näin talvella, niin mäenlasku! Oiva väline, mikä ainakin oman tyttäreni on saanut lähtemään yksinäänkin mäkeen, on sellainen "mattoliukuri". Luistaa hyvin ja on pehmeä laskea. Suosittelen, aikuisillekin. Jos ei omassa pihassa ole mäkeä, niin varmasti jostain lähistöltä jonkunlainen löytyy. 

# 3 - Perheolympialaiset

Itse järjestin tyttärelleni hänen 10-vuotispäiväkseen olympialaiset ihan urheilukentällä. Oli keihäänheitot ja kuulantyönnöt ja tietenkin pikajuoksut, johon osallistuivat enot ja serkut ja tädit lasten lisäksi. Ja hauskaa oli! Mutta pienemmät olympialaiset voi järjestää ihan kotipihassakin ja perheen kesken. Naapurustokin voi innostua aiheesta, ja pian aiheesta muodostuukin jokavuotinen perinne. Mikäs sen parempaa. 

Mutta mitä lajeja kotona voi tehdä? Punnerruksia tai kyykkyjä nurmikolla, koripalloa vaikkapa tennis- tai sählypallolla ämpäriin, hyppynarulla hyppimistä aikaa vastaan, kottikärrykävelyä nurmikolla, tukkihumalakin onnistuu monessa pihassa... Vain mielikuvitus on tässä periaatteessa rajana. Erilaiset viestit ovat hyviä joukkuekilpailuja: esimerkiksi kahden pienen maton avulla siirtyminen paikasta a paikkaan b, tai lasten kanssa vaikkapa niin, että yksi kerrallaan juostaan korttipinon luo, jossa on eläimiä, kuten karhu, jänis, sisilisko, rapu... ja mikä kortti osuu nousemaan niin sillä tavalla pitää kävellä takaisin lähettämään seuraava. 

Vielä hauskempaa asiasta saattaa tehdä se, että olympialaiset suunnitellaan yhdessä lasten kanssa. He voivat hyvinkin keksiä älyttömän hauskoja juttuja kun siihen annetaan mahdollisuus. Ja yhteenkuuluvuuden tunne kasvaa ja hyvinvointi sitä myöten. 

 

Jos Sinulla on suunnitteilla uuden pihan rakentaminen, ja haluaisit siitä tehdä mahdollisimman monipuolisesti liikunnallisen, ota meidät apuun. Meillä on luotu suunnitelmakonsepti Pihaunelmia Sport, johon saat halutessasi vaikka Personal Trainerin tekemän ohjelman juuri Sinun perheesi sovellettavaksi! 

Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!

Katso lisää