3 isoa syytä, miksi puutarhanhoito vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin
Feb 24, 2023Tässä maailmantilanteessa, kun ihmisten fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi laskee kuin lehmänhäntä ja pörriäis- ja luontokadon seurauksena meillä ei kohta ole edes syötävää - sodan vaikutuksista tähän kaikkeen sitten puhumattakaan - olisi kaikkien kannalta liene järkevää palata joidenkin perusasioiden äärelle. Seuraavilla asioilla ei ole vaikutusta sodan lopputulokseen, mutta omaan, perheen ja lähiympäristön hyvinvointiin niillä on paljonkin merkitystä. Perehdytäänpä siis hieman, mitkä ovat puutarhanhoidon ja etenkin siihen liittyvän erilaisten kasvien kasvattamisen isoimmat hyvinvointivaikutukset.
1 - Luonnon monimuotoisuus ja pölyttäjien pelastaminen
Istuttamalla erilaisia kasveja ja välttämällä erilaisten myrkkyjen ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä teet oman osuutesi luontokadon ehkäisemisessä ja pörriäisten pelastusoperaatiossa.
Nämä asiat turhan usein tunnutaan yhdistävän siihen, että pitää olla joku niin sanottu yliviherpiipertäjä, joka päästää pihansa rehottamaan villinä ja joka kiinnittää itsensä kettingillä puun kylkeen, jos näitä asioita ajattelee. Kuitenkin totuus on se, että a) kohta tulee oikeasti nälkä jos ei joka iikka meistä jollain tasolla toimi asioiden parantamiseksi ja b) näitä asioita voi hyvällä ja merkityksellisellä tavalla tehdä myös siistissä ja huolitellussa pihassa!
Minua ainakin huolestuttaa se, että löytyykö se 700 kimalaista pölyttämään lähimetsäni mustikkaneliöitä, tai kuinka kauan saan enää aamukahvia jos sama meno jatkuu ja pölyttäjät kuolevat hiljalleen sukupuuttoon. Ja tässä on ihan turha kenenkään sanoa, etteikö yksi ihminen voisi vaikuttaa. Jos kaikki ajattelisivat että yhden ihmisen teoilla ei olisi merkitystä, olisimme perikadossa kaikin puolin.
Miten nykyaikaisella pihalla voidaan tähän vaikuttaa?
Jokainen jonkinlaisen pihan omistaja voi istuttaa pihaansa joko istutusalueille, ruukkuihin tai viljelylaatikoihin sellaisia kasveja, jotka ovat pölyttäjien ravintokasveja. Monenlaisia kasveja ja monenlaisia olosuhteita tarvitaan, koska eri ötökät suosivat erilaisia olosuhteita. Samoin pihaan voi perustaa niityn tai vaikka vain pienen palasen niittyä, joka voi olla myös rajattu yhtä hyvin kuin muutkin istutusalueet. Aika hyvä kattaus pölyttäjäystävällisistä kasveista löytyy Ylen sivuilta.
Hyönteishotelleja ja muita talvehtimispaikkoja voi rakentaa myös moderniin pihaan, koska lahopuuta voi lisätä huolitellummassakin pihassa esimerkiksi kasvillisuuden sekaan tai vesiaiheen lähistölle.
Monimuotoisuus on ainakin minun nähdäkseni myös sitä, että pihatkaan eivät olisi monotonisia yhden tai kahden lajin muototiloja, vaan monia lajeja ja eri kasvityyppejä sisältävä kaunis ja viihtyisä kokonaisuus. Peräänkuuluttaisinkin uskaliaampaa ja monipuolisempaa, runsaampaa kasvien käyttöä meille jokaiselle. Kasvit ovat kuitenkin helpompia hoitaa kuin esimerkiksi nurmikko, joka on kaiketi monimuotoisuuden kannalta aika köyhää.
2 - Fyysinen terveys
Ylipäätään ympäristön vaikutukset fyysiseen terveyteen ovat kiistattomat ja hyötyjä on monia. Immuunijärjestelmän toiminta ihon, suoliston ja limakalvojen mikrobiston kautta on parempi, kun luontokosketusta on olemassa.
Fyysinen hyvinvointi tulee myös itse tekemisestä puutarhassa ja kasvien parissa, sillä useimmiten ei puhuta mistään kaikkein kevyimmästä työstä, joten fyysinen kunto kasvaa kuin itsestään näissä töissä. Toisekseen hyvinvointia tuo itse kasvatettu ruoka sekä marjat ja hedelmät, jotka parhaassa tapauksessa korvaavat kaupasta ostettavat herkut kokonaan. Ja mikä parasta, tietää varmasti mitä syö.
Lisäksi uskon, että jos ihmisellä on viihtyisä ja kiinnostava oma piha-alue, niin siellä tulee oltua paljon enemmän ja harrastettua esimerkiksi joogaa tai pelattua pihapelejä.
Jos olet kiinnostunut tekemään viihtyisät istutukset juuri Sinun pihaasi, eikä Sinulla ole vielä juurikaan osaamista aiheeseen ja haluaisit päästä kiinni kokonaisuudesta, kannattaa osallistua Pihaunelmia -kurssille, joka alkaa pilottina viikolla 10.
3 - Psyykkinen terveys
Psykologiset vaikutukset hyvinvointiin ovat ehkä jopa fyysisiäkin merkittävämmät, sillä tutkimuksissa puutarhanhoitoa on kokeiltu mm. terapiana vakavaa masennusta sairastaneilla ja todettu sillä olevan merkittävää myönteistä vaikutusta. Vaikutusten on havaittu vaikuttavan positiivisesti ahdistus- ja masennusoireisiin, elämänlaatuun, yhteenkuuluvuuden tunteeseen, fyysiseen aktiivisuuteen ja kognitiivisiin toimintoihin.
Eikä tietenkään tarvitse olla masentunut tai sairastunut yhtään mihinkään; vaikutukset psyykkiseen hyvinvointiin voi huomata muutenkin. Ylipäänsä kasvun ihmeen seuraaminen on monesti koukuttavaa, mutta myös pihan suunnittelu ja rakentaminen visuaalisesti miellyttäväksi kokonaisuudeksi antaa kiksejä kummasti, aivan samalla tavalla kuin sisustaminen sisällä: jotakin onnistunutta kokonaisuutta voi katsella kerta toisensa jälkeen. Puutarhassa asioilla vain tapahtuu aina uusia ja mielenkiintoisia asioita, koska meillä on onneksemme vuodenajat.
Lisäksi psyykkiseen terveyteen vaikutusta on myös sosiaalisella kanssakäymisellä, jota monesti tapahtuu esimerkiksi palstaviljelmillä ja siirtolapuutarhoissa, ja tietenkin myös omassa pihassa parhaassa tapauksessa perheen keskinäinen kanssakäyminen lisääntyy hyvällä tavalla jos pihamaalla on kivaa.
Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!