Raja-aidaksi monilajinen pensasistutus

Raja-aidaksi monilajinen pensasistutus?

kasvisuunnittelu pihan kasvit pihasuunnittelu Jan 22, 2024

Moni pähkäilee ja tuskailee raja-aitojensa kanssa, että mitä ihmettä sinne voisi istuttaa, ettei tarvitsisi olla hoitamassa koko ajan ja toisaalta, mikä olisi sopivan korkuinen, kaunis, helppo...ja mitä näitä nyt on. Muutamia lajivaihtoehtoja olen käynyt läpi toisessa blogissani, josta voit lukea lisää täältä. Mutta tällä kertaa herätänkin kysymyksen, että voisiko rajalla ollakin monotonisen tuija-aidan sijaan monilajinen ja monimuotoinen, eri aikoihin kukkiva ja kerroksellinen rajaistutus? 

Kattavan valikoiman suomalaisessa ilmastossa menestyvistä lajeista löydät esimerkiksi Tahvosten tai Harvialan taimistojen sivuilta. 

Monilajisuuden hyödyt

Miksi sellaista pitäisi sitten edes suunnitella? 

Mikäli tilaa on niukasti, voi olla vaikeampaa sellaista toteuttaa, mutta jos on käytettävissä esimerkiksi 2-3 metriä tai enemmänkin leveyttä rajalla, voi hyvin miettiä tällaista istutustapaa. Monilajisuudesta on se hyöty, että kukinnasta voi nauttia pitkin kesää, koska pystyy valitsemaan eri aikoihin kukkivia lajeja. Toisekseen, jos käy jostain syystä niin, että joku laji ei menestykään tai se saa jonkin taudin tai tuholaisen, ei tarvitse menettää koko aitaa tai aidannetta. Monet taudit ja tuholaiset nimittäin tarttuvat vain tiettyihin lajeihin, ja jotkut lajit ovat toisaalta herkempiä saamaan tauteja ja tuholaisia. 

Esimerkki 1

Mahdollisuuksia tässä on vaikka kuinka paljon, mutta tässä esimerkissä tehdään raja-aidanneistutus III-vyöhykkeelle melko aurinkoiseen paikkaan.

Matala kerros: koko matkalle eturiviin ja toisinaan myös useampaan riviin taaemmaskin istutetaan matalia pensaita, jotka on kolmea eri lajia. Näitä istutetaan siten, että aina samassa paikassa on vähintään 3 kpl samaa lajia. Lajeina käytetään pikkukeijuangervoa, joka kukkii heinäkuussa, tummakeijuangervoa, joka kukkii heinä-elokuussa, sekä pariin kohtaan väriläiskäksi keltajapaninangervoa, joka kukkii samoihin aikoihin. 

Keskikorkea kerros: kahteen pieneen ryhmään istutetaan matalaa purppuraheisiangervoa, lajikenimeltään Tiny Wine. Toinen näistä ryhmistä sijoitetaan lähelle keltajapaninangervoita, jolloin värikontrasti korostuu. Tämän purppuraheisiangervon koristearvo on nimenomaan tummanpunaisessa lehdistössä, joten kukinta-ajalla ei ole suurta merkitystä. Lisäksi tilan mukaan laitetaan mukaan valkoista pensashanhikkia, joka kukkii myöhäiseen syksyyn saakka. Istutuksen keskialueilla ei haittaa hanhikeille tyypillinen kevään risuinen ilmekään, sillä matalammat kasvit edustalla peittävät sen ja vievät huomion kasvin hetkellisestä risuisuudesta. 

Korkea kerros: osa aidanteesta voidaan jättää vain matalammaksi, sillä sekin on yksi tapa lisätä istutukseen mielenkiintoa ja kontrastia. Mutta etenkin kohtiin, joissa kaivataan näkösuojaa ja halutaan korkeutta enemmän, voidaan istuttaa vielä syreeneitä, esimerkiksi pihasyreeniä tai isabellansyreeniä, joiden kukinnasta saadaan nauttia hiukan aiemmin kuin matalampien pensaiden. Syreeneille vain pitää muistaa jättää leveystilaa hiukan enempi, sillä ne ovat myös leveyssuunnassa isompia kasveja kuin aiemmin mainitut.

Esimerkki 2

Toinen esimerkki on II-vyöhykkeellä oleva osittain aurinkoinen ja osittain puolivarjoinen rakennusten väli. Tässä ryhmässä ei keskitytä kukintaan niin paljoa, vaan otetaan mukaan paremmin myös talvi-ilme.

Matala kerros: matalaan kerrokseen istutetaan koko matkalle kahta lajia: musta-aronia 'Revontuli Mound' sekä tuivio, joka on aivan matala maanpeitehavu. Tuiviot onkin istutettava aronioiden eteen ja ylipäänsä reunimmaiseksi. 

Keskikorkea kerros: aurinkoisiin kohtiin kahteen paikkaan istutetaan koreanonnenpensasta, joka kukkii keväällä ensimmäisenä, ennen kuin mikään muu ehtii kunnolla edes lehteen. Lisäksi voidaan istuttaa myös komeakotakuusamaa tai kiiltotuhkapensasta. Varjoisemmille paikoille istutetaan Lime Rickey pallohortensiaa

Korkea kerros: korkeaan kerrokseen istutetaan varjoisemmille/puolivarjoisille kohdille kultatuijaa tai timanttituijaa ja selkeästi eri kohtaan aurinkoisemmille paikoille pihan takalaidan puolelle pensaiden sekaan suomenpihlajia.  

 

Monilajisissa ryhmissä viihtyvät kaiken lisäksi paremmin myös erilaiset pölyttäjät sekä linnut. Pölyttäjät pitävät näistä mainituista lajeista ainakin pihlajista, kotakuusamista, aronioista, hanhikeista ja syreeneistä. Etenkin syreenit ja komeakotakuusamat houkuttelevat runsaasti myös perhosia. 

Jos Sinulla on istutustyöt ensimmäisiä kertoja edessäpäin ja haluat tietää että varmasti teet oikein, ettei ainakaan sen takia kasvit pääse kuolemaan, kannattaa osallistua Pihaunelmia Basic-kurssille, josta löydät lisätietoa täältä

Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!

Katso lisÀÀ