Suunnittele ja säästä - miksi hyvin suunniteltu piha maksaa itsensä takaisin?
Mar 17, 2023Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kuuluu vanha kliseinen sanonta. Minä sanoisin että hyvin suunniteltu on melkein puoliksi maksettukin, mitä pihoihin tulee.
Miksi pihan suunnittelu kannattaa?
Teetät sitten suunnitelman ulkopuolisella tai teet sen itse, niin on tiettyjä asioita, minkä avulla hyvä pihasuunnitelma säästää lompakkoa monella kohtaa.
Ensinnäkin jos puhutaan uudiskohteesta, eli uudesta omakotitalosta tai kesäasunnosta, voi isojakin summia säästää sillä, että tietää jo rakennuksen pohjien teon aikana, voidaanko maamassoja hyödyntää pihassa. Kuorma-auton ja kaivinkoneen tunneista tulee nopeasti isojakin säästöjä kun ei tarvitse kuljetella maita edestakaisin.
Lisäksi uudiskohteissa on erittäin järkevää olla edelleen rakennusten pohjien teon aikana kartalla myös siitä, mihin kaapelit, putket ja routaeristykset tehdään pihan osalta. Tämä onkin sinänsä harvinainen kuvio, että voi saada halvemmalla laadukkaampaa, kun rakennuksen pohjien yhteydessä voidaan samoihin kaivantoihin tehdä routaeristys yhtenäisenä - verraten siihen, että pihaan tullaan rakennuksen valmistumisen jälkeen ja etsitään rakennuksen routaeristeet, kenties hajottaen niitä kaivaessa ja laittaen uudet eristeet jatkoksi kiveyksen pohjille. Useimmiten jää jokin sauma väliin, puhumattakaan siitä että taas maksettiin koneen siirto ja kone kaivaa uudestaan auki pihaa joka osin oli auki jo aiemmin.
Kaikkein kallein vaihtoehto näissä asioissa on se, että tehdään piha täysin valmiiksi ja vasta sen jälkeen ymmärretään, että halutaan kasvihuonetta, valaistusta ja poreallas. Vähintään poreallas tarvitsee kunnon pohjan, joten pahimmassa tapauksessa tullaan koneella ja kuorma-autolla sotkemaan valmiit nurmikot ja vielä huonommassa tapauksessa valmiit kiveyksetkin. Ja siinä kaivaessa katkaistaan talon salaojaputki ja autotallin kaapelit.
Helppohoitoisuus edellä
Kun pihasta saa tehtyä helppohoitoisen jo alunpitäen, säästyy yhtä lailla rahaa kuin hermojakin, kun jatkuvasti ei tarvitse olla käynnistelemässä parhaassa tapauksessa kolmea eri konetta ruohonleikkuuta varten.
Sanotaan, että pihan suunnittelu maksaa 1 rahaa, rakentaminen 10 rahaa ja kunnossapito 100 rahaa. Tuolla ensimmäisellä ykkösellä kuitenkin voidaan vaikuttaa siihen, kuinka iso satanen tuo viimeinen onkaan. Jos ihan yksinkertaisella esimerkillä laskee sen, että pelkästään pihan nurmikon hoito yhden vuoden aikana voi maksaa niinsanotussa vaikeampihoitoisessa kolmen koneen pihassa kolminkertaisesti sen, mitä se maksaisi, jos yhdellä koneella ja yhdellä leikkauskerralla kaikki olisi siistinä.
Näillä polttoaineen hinnoilla varsinkin isommissa pihoissa voidaan puhua melko merkittävistäkin summista vuodessa. Eikä enää voi tuudittautua täysin siihenkään, että sähkökäyttöiset olisivat roimasti edullisempia... Eli yhtenäiset ja rajatut nurmikot, ei siimattavaa eikä ruohonleikkurilla kierrettäviä pensaita ja valaisimia niin puhutaan paljon siistimmästä ja helppohoitoisemmasta pihasta.
Entäs kasvillisuus?
Kun kasvien kohdalla tietää mitä istuttaa ja mihin, on paljon helpompi tehdä pihaa vaikka sitten pala kerrallaan. Niin ikään, kun tietää edes suurin piirtein, mitä lajeja pihaansa haluaa, pystyy käyttämään hyödyksi erilaisia perennavaihtotoreja ja muita kasvinvaihtorinkejä, joissa kasveja voi saada ilmaiseksikin. Ja onhan se parempi, että mahdollisia pyöreitä juhliessa sukulaisetkin tietävät, mitä kasveja voi lahjaksi ostaa, ettei tule taas sitä väkisin johonkin istutettavaa omenapuuta, mitä ei kukaan edes halunnut.
Kun kasvillisuus myös osataan laittaa oikeisiin olosuhteisiin ja istuttaa oikeaoppisesti kuten kuuluu, ei tarvitse huolehtia siitä, että kasvi kuolee ja joutuu ostamaan uuden. Tai ainakaan ei tarvitse huolehtia niin paljon. Koskaan ei voi nimittäin olla ihan sataprosenttisen varma meneekö kaikki hyvin kun on elävästä materiaalista kyse. Joka tapauksessa, kun kasvit on järkevästi istutettu ja oikeilla istutusväleillä, ne ovat niin ikään helppohoitoisia, eikä tarvitse huolehtia liiemmin siitä jos puutarhanhoitaja sairastuu eikä pystykään joka viikko käyttämään tuntikausia aikaa hoitohommiin.
Tästäkin jos pienen, lompakkoon vaikuttavan kauhuskenaarion luo, niin asioista täysin tietämättömänä olisi mahdollista vaikkapa ostaa 15 alppiruusua á 35 €, istuttaa ne kuivaan, aurinkoiseen paikkaan ja unohtaa täysin alkuhoidon. Seuraavana keväänä on ruskeiksi karahkoiksi muuttuneet yksi viissatanen plus työt ja kasvualustat.
Vaikutukset kiinteistön arvoon
Hyvin ja laadukkaasti rakennetun pihan positiivinen vaikutus kiinteistön arvoon on ihan tutkittu juttu. Vähän riippuu tietenkin asuinpaikasta, minkä verran se missäkin vaikuttaa, mutta ehdottomasti kuitenkin vaikuttaa. Huonosti hoidetulla ja epämääräisellä pihalla taas voi olla jopa negatiivinen vaikutus sekä ostohalukkuutta laskeva merkitys.
Rakentamisen laadun merkitys
Toki, vaikka suunnittelu olisikin tehty erinomaisesti, on rakentamallakin mahdollista pilata monta asiaa, etenkin jos ei ota suunnitelman neuvoista vaaria. Routivat kiveyksen pohjat ja kaatuva tukimuuri sekä rikkaruohoa kasvava nurmikko eivät ole ilo silmälle, mutta ei missään tapauksessa myöskään taloudellisesti ajatellen, henkisistä haavoista ja ärsytyksestä puhumattakaan, jos ja kun niitä pitää alkaa korjaamaan. Ei ole ihan yksinkertaista eikä halpaakaan purkaa kiveystä ja tehdä pohjia toiseen kertaan, varsinkin kun tässäkin tullaan siihen mahdollisuuteen, että huolimattomalla työllä voidaan tehdä lisääkin vahinkoa.
Eli olipa kyse mistä osasta pihaa tahansa, tee aina pohjat hyvin! Siinä ei kannata pihistää, jos aikoo ottaa rahat takaisin myyntitilanteessa tai ylipäätään nauttia omasta pihastaan hyvillä mielin.
Joitain helppohoitoisen pihan tyylivinkkejä voit lukea aiemmasta blogiteksistäni, jossa kerron pihan muodoista ja linjoista ja niiden siirtämisestä maastoon.
Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!