Se ihan kaikista tärkein asia pihan rakentamisessa
Jan 29, 2024Haluatko tietää, miten pääset menemään ihan päin metsää pihan rakentamisessa? :D
No tietenkin sillä samalla asialla, mikä talon rakentamisessakin pätee: sillä, että ei huolehdi pohjarakenteiden olevan kunnossa.
Tässä tekstissä käynkin läpi, mitä se käytännössä tarkoittaa, ja miten voit välttää kalliiksi ja hankalaksi tulevat virheet.
Ennen talon rakentamista
Kyllä, pihaa pitää ajatella jo ennen kuin talo nousee pystyyn. Jos ei aikoisikaan pihaan panostaa millään tavalla vielä siinä vaiheessa, on hyvä sen verran käydä kuitenkin asiaa läpi, että miettii, millä piha rakennetaan sitten kun talo on pystyssä. On nimittäin monesti käynyt niin, että talo rakennetaan ja kulutetaan siihen kaikki energia ja raha. Sitten todetaan rakennuksen vihdoin valmistuttua, että takapihalle ei pääse minkäänlaisella koneella ilman helikopteria.
Moni toiveikas ajattelee tässä vaiheessa myös niin, että kyllä se sitten jotenkin käsipelissä rakennetaan ja tuodaan mullat kottikärryillä. Sanoisin, että paino sanalla JOTENKIN! Jokainen, joka on kärrännyt kottikärryillä yhdenkin kuorma-auton nupillisen multaa tai muuta materiaalia paikasta a paikkaan b tietää mistä puhun. Eikä siinä mitään jos niin haluaa tehdä ja pystyy sen tekemään. Nostan hattua, vilpittömästi!
Mutta harvemmin yhdellä nuppikuormalla multaa tehdään oikeastaan yhtään mitään kun puhutaan kokonaisesta pihasta. Puhumattakaan sitten niistä muista materiaaleista, jos sinne samaiselle takapihalle halutaan vaikkapa grillikatos tai kasvihuone, jolle pitää rakentaa routimaton pohja...
Eli kaikkein ihanteellisinta ja paras tapa on, että pihan pääpiirteet ja toiminnot suunnittelee valmiiksi ennen kuin yksikään kone on saapunut tontille. Silloin talonkin pohjia rakentaessa tiedetään, mihin täytemaita voidaan käyttää jos niitä tontilla on mahdollista hyödyntää, tiedetään missä sähköä tarvitaan ja tiedetään mihin muualle kuin rakennuksen ympärille tarvitaan routaeristeitä. Kun nämä asiat tiedetään tässä vaiheessa jo, pystytään rakennuksen pohjatöiden aikana tekemään myös pihan pohjia siten, että eristeet saadaan saumattomasti, homma on nopeampaa kun mahtuu tekemään isommalla koneella, kaikkia maita ei välttämättä tarvitse viedä pois jne. Pyörivätkö eurot Sinunkin silmissä nyt halvempaan suuntaan? Niin pitääkin.
Luonnollisesti on hiukan hankala tilanne, jos rakennus todellakin blokkaa koneiden pääsyn johonkin osaan pihaa, koska silloin pitäisi kaikki materiaalit saada alueelle ennen rakennuksen seinien valmistumista. Mullan kohdalla tämä on kinkkistä, ellei pihaa pystytä siltä osin rakentamaan valmiiksi, koska kasalla saati levitettynä se on hyvinkin houkutteleva pinta rikkaruohoille. Mutta järkevällä suunnittelulla nämäkin asiat pystytään mahdollisimman hyvin kuitenkin miettimään etukäteen.
Olen muuten tehnyt uuden pihan kustannustehokkaasta rakentamisesta blogin, josta voit lukea lisää täältä:
Miten rakennetaan uusi piha kustannustehokkaasti?
Pihaa rakentaessa
Mikä vaara niissä pohjissa sitten piilee? Tässä esittelen muutaman virheen mitä voi käydä.
Routa
Mikäli esimerkiksi pihakiveyksen pohjia ei ole tehty asianmukaisesti, ne voivat olla mutkalla seuraavana keväänä. Eli kiveykseen tulee pienempiä tai isompia heittoja, jotka vaikeuttavat käyttöä ja haittaavat ulkonäköä. Ja jos kiveys on maksanut viisinumeroisen summan, asiassa voi mennä niin sanotusti sipuli jumiin.
Varmistu siis siitä, että routaeristys on riittävää, pohjarakenteissa on oikeat materiaalit jotka on tiivistetty kunnolla, kallistukset menevät oikeaan suuntaan ja vesi on johdettu rakenteesta pois tarvittaessa myös muilla tavoin, ja toisaalta että pintavesi myös pääsee pois alueelta.
Sama asia on huomioitava muidenkin rakenteiden kanssa: terassit, muurit, kasvihuone, grillikatos...
Kasvualusta
Kasvualusta eli multa on edelleen asia, jota vähätellään ja jonka laadun arvo tajutaan vasta siinä vaiheessa, kun piha rehottaa kaikkea muuta mitä piti. Tästä asiasta pystyisi varmasti luennoimaan yhden puoli päivää, mutta sanonpa vain, että kun kasveille kasvualustaa rakennat, joko paikan päältä löytyvästä tai uudesta, tuodusta materiaalista, huolehdi että se on kyseiselle kasville käyttökelpoista ja että se ei sisällä monivuotisten rikkaruohojen juuria. Äläkä missään tapauksessa kylvä nurmikkoa sen kasvin juurelle.
Kasvualusta-asioissa laadun lisäksi myös määrä on tärkeä, oli se sitten tosiaankin jo paikan päällä löytyvää kasvualustaa tai sitten uudelleen rakennettua. Monesti näkee sitä, että rakennusten välittömässä läheisyydessä oleva nurmikko voi huonosti ja palaa aina helteiden aikana. Tämä johtuu siitä, että rakennuksen ympärillä on hiekkaa, eikä sen päälle ole nurmikkoa varten tehty ensin kerrosta, joka estää enimpien vesien valahtamisen hiekan läpi, eikä siihen ylipäätään ole laitettu tarpeeksi multaa. Nurmikon vaatima kasvualustan paksuus on 20 cm, ja jos alla on hiekka, ei sekään välttämättä riitä ellei alin kerros kasvualustasta ole savipitoisempaa materiaalia.
Tekniikka
Yksi asia, mikä saattaa unohtua, tai jota ei tule ajatelleeksi tarpeeksi ajoissa, on pihan tekniikka. Saatetaan tehdä piha valmiiksi ja sitten vasta tajuta että alueelle tarvitaankin esimerkiksi valaistusta. Valmiin nurmikon saati kiveysten läpi on aika ikävä lähteä kaivamaan kaapeleita...
Ylipäänsä kaikki rakenteet, minkä tarve ymmärretään vasta sen jälkeen, kun piha on jo käytännössä valmis, todennäköisesti aiheuttavat paljon ylimääräistä päänvaivaa ja usein myös kustannuksia. Harmaita hiuksiakin saattaa tulla lisää, kun joutuu tekemään nurmikon toiseen kertaan, eikä siitä enää niin hyvä tulekaan.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Niin klisee mutta niin totta. Jos Sinulla on pihaprojekti johon kaipaat jeesiä ja näkemystä, laita meille postia niin mietitään miten voimme auttaa. Meillä on myös kattava verkosto yhteistyökumppaneita ja hyväksi todettuja viherrakentajia ympäri Suomea. Hyviä viherrakentajia löytyy myös Viher- ja ympäristörakentajien jäsenyrityksistä.
Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!